Știrea zilei

Întorsătură de situație în cazul cetățenilor turci | VIDEO

Deși Platforma DA și PAS, atunci când se aflau în opoziție, îl acuzau pe Igor Dodon că ar fi implicat în expulzarea profesorilor turci, spunând că aceștia au fost moneda de schimb pentru renovarea președinției de către Turcia, iată că acum, aliații au renunțat la afirmațiile anterioare. Deputatul PPDA, Chiril Moțpan, preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate a luat apă în gură. Nu spune nimic nou în acest caz, ci se dă doar cu presupusul.  Între timp, încă un profesor extrădat a fost condamnat în Turcia.

În cadrul unei conferințe de presă, Chiril  Moțpan a vorbit despre audierile care au avut loc privind expulzarea celor șapte profesori turci. El a declarat că discuțiile au fost închise pentru că au participat „ofițeri criptați” din cadrul SIS. De asemenea, el și-a expus doar punctul său de vedere și nu al întregii comisii și a declarat că profesorii turci au fost expulzați ilegal de pe teritoriul  Moldovei. Deputatul nu a venit cu nimic nou în acest caz.

CHIRIL MOȚPAN, președintele Comisiei parlamentare pentru  securitate națională: „În Republica Moldova s-a produs un act de injustiție în raport cu șapte cetățeni turci îndepărtați arbitrar cu grave abateri de la legislația în vigoare. Ceea ce mi s-a prezentat în cadrul ședinței nici pe departe nu seamănă a probe concludente urmarea cărora să se ia niște acțiuni de acest gen. Nu aș vrea să intru în toate detaliile legale. ”

De asemenea, deși anterior cei din blocul ”ACUM”  ziceau că șeful statului s-ar face vinovat de expulzarea celor șapte cetățeni turci, acum  Chiril Moţpan care este deputat în blocul  ”ACUM” este de părere că preşedintele Igor Dodon nu este implicat în acest caz.

CHIRIL MOȚPAN,  președintele Comisiei parlamentare pentru  securitate națională: „Președintele Igor Dodon nu apare în nicăieri în rapoartele prezentate și nici în declarațiile făcute de invitații la aceste audieri. Nu a apărut nici un nume de politician. Noi putem doar presupune ceva. Consider că nu a avut nici o atribuție cu cazul respectiv.”

Anterior, președinția a negat că ar avea vreo implicare în expulzarea cetățenilor turci.

Chiril Moțpan a mai declarat că SIS-ul a achitat cursa charter care i-a dus pe profesori în Istanbul. Precizăm că cei șapte profesori turci au fost expulzați de SIS în colaborare cu omologii lor turci în septembrie 2018 și au fost acuzați de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de Fethullah Gulen, considerată de autoritățile de la Ankara drept un grup terorist. Până acum patru, dintre ei și-au primit verdictul în Turcia. Pe lângă ei, încă unul a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Moldova a fost condamnată în acest caz la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Guvernul a fost obligat să achite despăgubiri morale în valoare de 25 de mii de euro,   pentru fiecare dintre cetățenii turci cărora le-au fost încălcate drepturile.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Tot mai mulți primari aderă la Partidul Politic „ȘOR”. Ilan Șor: Putem să renaștem țara. Și cu siguranță o vom face | VIDEO

Echipa partidului Politic ”ȘOR” își mărește rândurile. În ultimele săptămâni, 16 primari și mai mulți …