Știrea zilei

Întâlnirea veteranilor protestatari cu premierul: Chicu îi ia din nou apărarea ministrului de Externe

Un grup format din 12 veterani a ajuns, ieri-seara, la Guvern pentru a discuta cu premierul Ion Chicu revendicările anunțate încă acum o lună și reconfirmate ieri în cadrul protestului din Piața Marii Adunări Naționale, scrie ziarulnațional.md.  Totodată, premierul și veteranii au mai avut astăzi-dimineață la ora 7.00 o întrevedere, pentru a mai purta discuții.

Aceștia au solicitat, în mod special, venituri la nivelul coșului minim de consum pentru toți veteranii, înființarea unui departament responsabil de problemele veteranilor în subordinea Guvernului cu angajați exclusiv din rândurile combatanților, renunțarea la, ceea ce a numit veteranul Nicolae Gârbu, „bătaia de joc” și „umilința” cu eliberarea legitimațiilor noi pentru veterani, aceștia fiind obligați din nou să prezinte documente confirmative că au fost la război, dar și demisia ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, care i-a jignit pe veterani.

Premierul Ion Chicu le-a sugerat protestatarilor să nu-i pună „ultimatumuri cu înmulțitul la doi și la trei, că nu merge”, fiindcă în următorii doi-trei ani dânsul își propune să construiască drumuri, ca să se reîntoarcă moldovenii acasă de peste hotare și să lucreze „pentru a plăti salarii și pensii”.

Veteranii au amintit că pentru deputații care primesc câte 12 mii de lei s-au găsit câte încă patru mii de lei lunar, dar pentru cei care au luptat „bani nu-s”.

De asemenea, aceștia nu înțeleg de ce nu-și prezintă demisia ministrul Coicoi: „S-au schimbat guverne, dar un ministru care merge împotriva țării nu poate fi schimbat?”; „O să fie o onoare și pentru Dvs., dacă ministrul o să-și dea demisia!”.

Premierul Ion Chicu i-a luat apărarea lui Ciocoi, spunând că acea declarație (potrivit căreia armata rusă a oprit vărsările de sânge în războiul de la Nistru – n.r.) a fost una „nechibzuită”, iar ministrul a revenit, afirmând că s-a referit la „misiunea de pacificare”.

„Dumnealui o să ia decizia”, dacă o să plece sau nu din fruntea ministerului, a mai spus Chicu.

Premierul și veteranii au convenit să mai aibă o întâlnire astăzi-dimineață la ora 7.00, pentru a discuta despre crearea unei structuri executive, menite să rezolve problemele veteranilor. În urma acestei întrevederi matinale, Chicu a declarat că nu poate înțelege ce îi nedumerește pe veterani.

„Avem scopul comun să edificăm un mecanism eficient, care să servească interesele veteranilor. Un grup de veterani a declarat că Consiliul pentru problemele veteranilor nu-i reprezintă. Vreau să înțeleg de ce, și ce anume Consiliul nu reușește”, a declarat Chicu.

Astfel, pe parcursul ședinței, veteranii au enumerat toate cerințele față de Guvern. Potrivit unui comunicat de presă, veteranii au propus lui Chicu să creeze „o structură oficială în subordinea Guvernului, menită să gestioneze problemele veteranilor și să asigure accesul egal la beneficiile destinate lor”.

De asemenea, o altă condiție a fost organizarea unei adunări generale la care veteranii vor alege viitorii angajați ai structurii, astfel încât aceștia să reprezinte cât mai bine interesele lor.

„A fost abordat subiectul numărului mare de asociații ale veteranilor, ineficiența mai multor asociații și existența unor neînțelegeri între ele.

S-a decis crearea unui grup de lucru, pe platforma căruia să fie antrenați reprezentanți calificați ai veteranilor. Grupul va elabora schița modelului de organizare și a regulamentului unei structuri în subordinea Guvernului pentru problemele veteranilor.

Responsabil de crearea grupului de lucru a fost desemnat Secretarul general al Guvernului, Liliana Iaconi. A fost setat un termen estimativ de 2 săptămâni pentru prezentarea structurii organizatorice și a regulamentului.

La solicitarea prim-ministrului, ministrul Dumbrăveanu a informat despre măsurile de susținere a veteranilor decise pe platforma Consiliului pentru problemele veteranilor.

Viorica Dumbrăveanu a vorbit despre alocarea suplimentară a 10,65 milioane lei pentru tratamentul balneosanatorial al veteranilor și elaborarea unui mecanism de compensare a acestui tratament pentru cei care-l refuză, creșterea de la 100 la 300 lei a indemnizației lunare și asigurarea medicală a veteranilor neangajați în câmpul muncii”, se mai spune în comunicat.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro | VIDEO

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro din ce-a de-a doua tranșă …