Știrea zilei

Închisoare pentru cei care ascund date și mint autoritățile din Moldova pentru a scăpa de carantină | VIDEO

Persoanele care completează eronat fișele epidemiologice şi ascund de autorităţi că vin din zone cu risc sporit de infectare cu coronavirus vor răspunde în faţa legii, inclusiv cu închisoare. Declaraţia a fost făcută de șeful statului. Igor Dodon mai spune că autoritățile examinează posibilitatea de a interzice intrarea pe teritoriul Moldovei a cetățenilor străini, veniți din Italia astfel încât țara noastră să nu devină zonă de tranzit.

Potrivit lui Igor Dodon, un proiect de lege care prevede sancţiuni pentru persoanele care vor oferi date eronate pentru a evita controlul autorităţilor şi a nu fi plasate în carantină urmează să fie avizat de Guvern și aprobat de Parlament.

IGOR DODON, preşedinte: „Aceste persoane trebuie să fie amendate strict sau chiar atrase la răspundere penală.”

Preşedintele mai spune că se examinează şi posibilitatea interzicerii intrării pe teritoriul Moldovei a cetățenilor străini care vin din zone afectate.

IGOR DODON, preşedintele R.M: „Să elaborăm un mecanism ca spre Moldova din ţările unde sunt focare să se permită doar cetăţenilor R.M. În caz dacă România va interzice zborurile din Italia sau din alte țări unde sunt focare, atunci, noi nu putem să permitem ca Republica Moldova să devină o zonă de tranzit pentru cetățenii acestor țări.”

Cât ține de închiderea instituțiilor de învățământ și a grădinițelor, autoritățile spun că, toți copiii vor sta acasă doar dacă vor fi înregistrate și alte cazuri de COVIN-19 în țară. Deocamdată, acestea vor activa în regim obișnuit.

Totodată, am încercat să aflăm de la preşedinte câţi bani au fost alocaţi pentru măsurile de profilaxie și combatere a răspândirii coronavirusului, dar și despre gradul de pregătire în caz de epidemie, el însă nu ne-a putut da un răspuns.

IGOR DODON, preşedintele R.M: – Avem echipamente suficiente pentru … Aveți deja a șasea întrebare, nu vă supărați. Dumneavoastră veniţi cu foarte multe întrebări specifice care sunt pentru minister. Trebuie să solicitaţi de la Guvern, ei au fondurile de asigurări obligatorii în medicină, ei au bugetul lor, au surse care pot fi alocate pentru acest lucru.”

Până în prezent, nimeni din oficiali nu ne-a spus cât suntem de pregătiţi financiar pentru combaterea infecţiei. Anterior, ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu a declarat că banii vor fi luaţi din fondul de asigurări obligatorii de asistenţă medicală, dar şi din fondul de profilaxie fără să dea însă o sumă exactă. Postul nostru de televiziune a cerut, în scris, de la Ministerul Sănătăţii aceste informații. Totodată, am cerut şi reprezentanței Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Moldova să ne spună care este ajutorul acordat țării noastre, în afară de testele și echipamentul oferite până acum.

  •  
  •  
  • 2
  •  

Citește și

No comment. Faimosul pediatru și prezentator TV, Evghenii Komarovski, despre OrheiLand: Autoritățile „cu mintea trează” nu pot închide parcul | VIDEO