Știrea zilei

Incendii devastatoare în Australia. Pompierii cer demisia premierului | VIDEO

Salvatorii sunt epuizați și au ajuns la disperare. Ei cer demisia premierului australian care, nu ar fi aprobat nicio strategie care ar pus capăt tragediei. Incendiile uriașe din Australia continuă să facă ravagii, iar ploile din ultimele zile sunt prea mici pentru a stinge flăcările. Focul a izbucnit încă în toamna trecută, iar până acum au fost distruse aproximativ 6 milioane de hectare de pădure și peste 5 mii de clădiri rezidențiale și administrative. Potrivit datelor noi, 25 de persoane și peste jumătate de miliard de animale au ars de vii în ceea ce numesc oamenii, „infernul pe pământ”.

„Voi, cei de la presă, spuneţi-i premierului, din partea celor din Nellingen, să se ducă dracu. Dă-ţi demisia acum! Nu meriţi să guvernezi, ştiai că se va întâmpla aşa ceva, ai fost total ignorant.”, spune un pompier australian ajuns la capătul puterilor. Mesajul plin de furie a făcut înconjurul, iar salvatorii cer demsia șefului executivului.

De cealaltă parte, premierul spune că așa se întâmplă în cazul dezastrelor naturale, iar autoritățile depun toate eforturile pentru a opri stihia. De la izbucnirea flăcărilor, zeci de mii de australieni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele pentru a salva. La ieșirile din orașe s-au format cozi kilometrice de mașini, iar la benzinării, carburanții sunt pe sfârșite.

Sydney se confruntă cu întreruperi de curent după ce două staţii electrice au ars. La Canberra, temperaturile au atins 44 de grade de grade Celsius, o valoare fără precedent, iar aerul este atât de poluat încât oamenii sunt rugați să nu iasă afară. Consecințele incendiilor sunt atât de mari, încât dâra de fum este vizibilă și pe imaginile din satelit, iar cerul este colorat în portocaliu și roșu. Pe lângă zeci de oameni morți, a ars și jumătate de miliard de animale, estimează specialiștii.

Drama australiană a stârnit compasiune în lumea întreagă. Staruri ca Nicole Kidman, Russel Crowe şi Pink au donat sute de mii de dolari pompierilor. Sportivi, printre care și Simona Halep, au făcut și ei donaţii.

Alte vedete au lansat campanii de strângere de fonduri, iar întreaga lume pare a fi mobilizată pentru a stopa dezastrul din Australia.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Atenție, cei care merg la mare: singura frontieră deschisă spre Grecia este blocată de protestatari bulgari

Dacă eşti cumva în drum spre Grecia, află că singurul punct de trecere al frontierei …