Știrea zilei

Încă un suflet a urcat la ceruri: Legenda jurnalismului, Margarita Țvic, condusă pe ultimul drum | VIDEO

Rude, prieteni, colegi și oameni care nu au cunoscut-o, dar i-au apreciat profesionalismul, au venit astăzi să o conducă pe ultimul drum pe cea despre cărăia i se spune legenda jurnalisticii noastre. Cei veniți să-i aducă un ultim omagiu Margaritei Țvic și-au exprimat condoleanțele, dar și marele regret pentru pierderea unei asemenea personalități notorii.

Margarita Țvic, una dintre cele mai importante personalități din lumea jurnalismului de la noi din țară și nu numai, a fost petrecută pe ultimul drum. Alături de cei apropiați, convoiul mortuar a fost însoţit şi întâmpinat pe drum de o mulţime impresionantă de ucenici, colegi de breaslă, prieteni sau oameni cu care a interacționat cel puțin o dată, căci acest om remarcabil dăruia generos tuturor din dragostea sa, fără a pretinde ceva în schimb.

CONSTANTIN MOSCOVICI, naist: Chiar și când aveam probleme – veneam la ea după un sfat, cum să procedez, sau ce ce să fac. Era o persoană extraordinar de bună, bună la suflet. 

OLGA GONCIAROVA , președintele Adunării Popoarelor din Moldova: Aceasta este o durere nu numai pentru familie, dar și pentru mulți mulți oameni din Republica Moldova, că dânsa a fost și o profesoară bună și un om deosebit.

GALINA ȘELARI, director executiv CISR: Este omul care a fost aproape chiar și de cei pe care nu i-a cunoscut.  Ea va rămâne în amintirea, dar și în istoria țării, ca un om luminos care a construit, a creat – ea este un făuritor.

ANDREI PORUBIN, actor: Rita Borisovna, noi v-am iubit, vă iubim și vă vom iubi. 

Durerea și golul lăsat a fost cel mai mult simțite de rude. Din discursul emoţionant rostit de soțul Margaritei Țvic, Vladimir Novosadiuc, redăm un scurt fragment:

VLADIMIR NOVASADIUC, soțul Margaritei Țvic: Ea a plecat, iar odată cu ea – viața mea. A rămas un gol imens. Cu toții știm ce om a fost – un om luminos, care îi iubea pe toți, un om care nu a trădat pe nimeni niciodată și care niciodată nimănui nu i-a făcut vreun rău.

Rămas bun au venit să-și ia și oficiali ai țării.

VLADIMIR VORONIN, ex-președinte al Republicii Moldova: A fost un profesionist de cea mai înaltă categorie, pentru că ea, împreună cu alți câțiva reprezentați ai mass-media, a stat la baza, la temelia formăr ii jurnalisticii independente în RM.

Asemenea profesioniști în țara noastră, din păcate, sunt de negăsit. 

Ideile creative ale Margaritei Țvic au devenit baza noilor tendințe TV, iar programele pe care le-a condus, precum: „Интервью после назначения”, „Вектор”, „Ракурс”, „Дипломатическая гостиная”, dar și multe altele au devenit celebre. Ani buni i-a dedicat televiziunii naționale, unde a educat generații întregi de jurnaliști, iar printre eroii emisiunilor sale au fost cele mai notorii personalități ale timpului. La sfârșitul anilor 90, împreună cu soțul său, Vladimir Novosadiuc, a pus bazele unui post nou de televiziune – NIT, pe care în scurt timp l-a ridicat la rangul de cel mai bun canal TV al Moldovei.

După, a deținut funcția de director general al agenției de știri “Noutăţi-Moldova”. Ea a avut o viață bogată în evenimente. Aveai impresia că pe ea o cunoșteau toți și ea îi cunoștea pe toți: jurnaliști, artiști, politicieni, oamenii de stat și activiști civici, nu doar din țara noastră, dar chiar și de pe alte continente. A fost un om predestinat să concentreze în sufletul său aspiraţiunile publice, un om care s-a ivit aducând parcă de sus mistica flacără a binelui.

Margarita Țvic a trecut la cele veșnice pe 19 ianuarie 2020 și a fost înmormântată la Cimitirul Central din strada Armenească din capitală.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Avocatul lui Șor îl acuză pe ministrul Justiției de imixtiune în justiție | VIDEO

Comentariile ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, referitoare la modul de examinare a cazului în care este …