Știrea zilei

Încă un oraș din Moldova intră în carantină, din cauza coronavirusului

Orașul Sîngerei intră în carantină, după ce o femeie, recent revenită din Marea Britanie, a fost testată pozitiv cu noul coronavirus însă a reușit să contacteze cu aproape 30 de persoane până a fi internată. Decizia a fost luată astăzi în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale de la Sîngerei, în comun cu primarul orașului, Arcadie Covaliov. Solicitat de UNIMEDIA, primarul Arcadie Covialiov a declarat că a dispus instituirea carantinei în baza hotărârii Comisiei pentru Situații Excepționale care va intra în vigoare de astăzi.

În acest context, vor fi luate măsuri suplimentare pentru menținerea ordinii și securității publice.

Mai mult, atât la intrarea în oraș, cât și la ieșire, vor fi instalate două posturi de poliție, menite să supravegheze respectarea ordinii publice, dar și să verifice persoanelor și unitățile de transport care intră și ies din oraș.

Totodată, ieșirile nejustificate din case după ora 22:00 vor fi interzise. Polițiștii vor supraveghea orașul pe timp de noapte.

Totuși, Arcadie Covaliov ne-a declarat că transportul public nu va fi sistat, precizând că poate interzice oamenilor „să vină la cumpărături în oraș, să meargă la doctor sau să-și procure medicamente”.

Măsurile vin după ce în localitate a fost confirmat primul caz de infecție cu Covid-19. Este vorba despre o femeie, recent revenită din Marea Britanie. Primarul a declarat că aceasta a contactat cu mai multe persoane din ziua în care a revenit în țară. „Miercuri femeia a chemat ambulanța pentru că se simțea rău și a fost transportată la Chișinău. Testul a confirmat prezența infecției aseară, din păcate. Noi am identificat 27 de persoane care au intrat în contact cu pacienta”.

Mai mult, Arcadie Covaliov a declarat că în oraș sunt doi suspecți de infecție cu noul coronavirus. „Este vorba despre o familie. Așteptăm testele.”

Primarul orașului Sîngerei a declarat că municipalitatea a luat toate măsurile de precauție la timp. „Am fost primii în țară care am sistat activitatea pieței”, a precizat Covaliov.

Edilul a chemat populația la calm: „Noi întreprindem toate măsurile pentru ca să avem o profilaxie, o prevenție și o protecție pentru orașul Sîngerei. Toate serviciile sunt la datorie”.

La ziua de astăzi, 20 martie 2020, în Republica Moldova au fost înregistrate 49 de cazuri de coronavirus, dintre care o persoana a decedat, iar altele două au fost externate.

Evoluția COVID-19 în Moldova:

7 martie – A fost înregistrat primul caz de coronavirus în Republica Moldova fiind vorba de o femeie revenită din Italia.

10 martie – Încă două cazuri noi de coronavirus confirmate. Este vorba despre doi adulți care au petrecut acasă mai multe zile, fără a respecta un regim de carantină.

11 martie – Al patrulea caz de coronavirus confirmat. Infecția a fost confirmată în cazul unui tânăr care a călătorit în Italia.

12 martie – Încă două cazuri de coronavirus confirmate. Este vorba de o persoană care a fost testate de două ori.

13 martie – Încă două cazuri de coronavirus. Bilanțul celor infectați ajunge la 8 persoane.

13 martie – A fost declarat Cod Roșu de epidemie cu coronavirus în Moldova.

14 martie – Autoritățile anunță încă patru cazuri de infectare. În trei cazuri noi este vorba de persoane care au revenit din Italia, Marea Britanie și Franța, iar, în premieră, un caz nou reprezintă transmiterea locală.

15 martie –  Au fost confirmate 11 cazuri noi de COVID-19. Printre persoanele infectate se numără un copil.

16 martie – Laboratorul Agenției Naționale de Sănătate Publică a confirmat 6 cazuri noi de infecție cu noul coronavirus.

16 martie – O persoană infectată cu noul tip de coronavirus a fost tratată.

17 martie – Parlamentul a instituit stare de urgență în Republica Moldova, pentru perioada de 60 de zile, adică din 17 martie 2020 și până în 15 mai 2020.

17 martie – Încă un caz de coronavirus a fost confirmat în Republica Moldova. În Moldova sunt confirmate în total 30 de cazuri.

18 martie – A fost înregistrat primul deces din cauza coronavirusului la o femeie  în vârstă de 61 de ani.

18 martie – Alte șase cazuri de coronavirus confirmate. Trei cazuri sunt de import, iar trei de transmitere locală.

19 martie – Au fost înregistrate încă 13 cazuri de COVID-19.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Dosarul Metalferos: Nouă învinuiți, eliberați sub control judiciar, iar șapte – în arest la domiciliu

Nouă figuranților din dosarul privind fraudarea SA „Metalferos”, printre care și cei patru polițiști INI, …