Știrea zilei

Încă un monument arhitectural din Chișinău riscă să se risipească direct peste trecători | VIDEO

Încă un monument arhitectural din capitală riscă să se risipească direct peste trecători. Este vorba de Moara Roșie, construită încă în secolul al 19-lea. Cine se face responsabil, urmăriți în următorul reportaj.

Moara Roșie, construită în anii 1850-1860 este una dintre primele mori cu aburi, ridicate în Chișinău. Astăzi acest monument arhitectural se risipește, iar locatarii din preajmă spun că moara este dată uitării de zeci de ani.

„Eu știu că de 40 de ani este în aceeași stare.”

„De fiecare dată când trec pe aici îmi imaginezi cum era acest loc pe timpuri, când moara lucra, oameni, cai, încărcau și descărcau saci, cred că totul era în făina aici. Dar acum asta nimănui nu-i trebuie.”

„Eu știu, vreun departament al primăriei trebuie să se ocupe de clădiri vechi.”

Primarul interimar al municipiului Chișinău, Adrian Talmaci spune că această clădire nu poate fi restaurată. De asemenea, Talmaci afirmă că majoritatea clădirilor care au statut de monument istoric au fost privatizate, iar responsabili de starea acestora sunt proprietarii.

ADRIAN TALMACI primarul interimar al mun. Chișinău: „Aceste clădiri în mare parte nu corespund normelor actuale în construcție. Da, sigur că unele din ele sunt monumente de arhitectură, de istorie, dar dacă să vorbim constructiv – aceste monumente nu corespund normelor în construcție. În anii 2000, mai bine zis, în mare parte aceste imobile au fost privatizate și respectiv aceste imobile au proprietar.”

În prezent, Moara Roșie se află pe teritoriul unei companii de construcție, după ce a fost cedată acesteia de Primărie. Compania a adresat în 2010 un demers Primăriei, prin care solicita examinarea posibilității demolării edificiului. Asta deoarece Moara „prezintă pericol pentru viața și sănătatea locatarilor care domiciliază în blocurile învecinate” și s-a constatat și „imposibilitatea restaurării și punerii în valoare a acesteia”.

Primăria a redirecționat demersul către Ministerul Culturii, care l-a respins. Reprezentanții Companiei de construcție nu au răspuns la telefon pentru a ne spune care este starea clădirii acum. Solicitați de noi, funcționarii de la Ministerul Educației Culturii și Cercetării au spus că vor reveni cu un mesaj, dar nu ni l-au mai trimis.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Fost Ministru al Sănătății: Spitalele din țară ar putea deveni adevărate pepiniere de coronavirus | VIDEO

Spitalele din țară ar putea deveni adevărate pepiniere de coronavirus, dacă toți lucrătorii medicali din …