Știrea zilei

Încă o femeie însărcinată și un lucrător medical s-au infectat de coronavirus. Numărul bolnavilor a depășit 100 de persoane | VIDEO

15 cazuri noi de infectare cu noul tip de coronavirus au fost confirmate în Moldova. Astfel, în total, numărul celor afectați de virusul periculos a ajuns la 109 de persoane. Printre ele se numără o femeie însărcinată din raionul Ștefan Vodă și un lucrător medical. Informațiile au fost oferite în această seară de ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu. Totodată, prim-ministru, Ion Chicu, a anunțat că la 375 de lăcașuri sfinte din țară au fost oficiate ieri slujbe în interior, iar clericii vor fi pedepsiți. O decizie va fi luată de Comisia pentru Situații Excepțională, care se va întruni în ședință în această seară. 

VIORICA DUMBRAVEANU, ministrul Sănătății: Dacă e să fac o analiză a cazurilor noi care s-au înregistrat astăzi, 4 sunt de import – este vorba despre două persoane revenite din Franța, un caz din Ucraina și un caz din Cehia. Cu regret, chiar dacă am solicitat ca persoanele să se abțină de la călătorii, este vorba despre o călătorie în Cehia, realizată în perioada în care noi de fiecare data am atenționat cetățenii. 11 cazuri avem locale. Avem o gravidă de la Ștefan Vodă, un caz de transmitere locală, unde persoana a intrat în contact cu o persoană revenită din Ucraina. Mai avem un caz de infectare în rândul personalului medical, de aceea fac încă o data apel către populația Republicii Moldova, de a fi responsabil nu doar față de sine și față de cei apropiați, dar să manifeste stimă și responsabilitate față de personalul medical. În prezent  avem 10 persoane a căror stare de sănătate rămâne a fi încă gravă. 

ION CHICU, Prim-ministru al Republicii Moldova:Din 1062 de lăcașuri sfinte, supravegheate ieri de poliție, 375 au desfășurat servicii divine în interior, ceea ce este totalmente contrar regulilor stabilite și deciziilor. 38 s-au conformat, au desfășurat aceste slujbe în aer liber, în exterior, iar 305 au fost cei mai conștienți – fie au desfășurat slujbele fără participarea enoriașilor, fie nu au desfășurat slujbe. Bineînțeles, situația celor 375 care nu s-au conformat denotă o lipsă de responsabilitate, noi o să discutăm în cadrul Comisiei Excepționale pașii următori. Eu foarte mult sper ca nimeni din acei Comisiei Excepționale pașii următori. Eu foarte mult sper ca nimeni din acei preoți, care ieri au oficiat aceste slujbe, să nu se infecteze și să vină în instituțiile medicale și să fie ajutați de medicii noștri. Pentru că medicii noștri vor avea respect și îi vor ajuta și vor avea cu totul altă atitudine decât o au slujitorii bisericii față de medici. Nu o să-i trateze cu o linguriță și nu o să-i  trateze cu alte mijloace. 

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Avia Invest: Aeroportul Internațional Chișinău, nu mai are datorii față de Autoritatea Aeronautică Civilă | VIDEO

Compania Avia Invest, concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, nu mai are datorii față de Autoritatea …