Știrea zilei

Încă 39 de familii tinere din Orhei au primit ajutorul financiar în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de Ilan Șor | VIDEO

Încă 39 de familii tinere din Orhei au primit alocații suplimentare la cele de stat, în sumă de 7 și 10 mii de lei, pentru nașterea copiilor. Ajutorul financiar a fost oferit în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat încă în anul 2015 de fostul primar al localității Ilan Șor. De la lansarea proiectului și până în prezent, natalitatea a crescut simțitor, susțin autoritățile locale.

Cuvinte calde, urări de bine, flori și indemnizații de 7 și 10 mii de lei – asta au primit cele 39 de familii din municipiul Orhei, beneficiare a programului „Capitalul matern”.

Potrvit autorităților locale din Orhei, copiii sunt viitorul țării, motiv pentru care conducerea țării trebuie să contribuie și să ajute familiile care dau naștere viitoarei generații.

DINU ȚURCANU, președintele raionului Orhei:”Scopul declarat de către domnul Ilan Șor în 2015 a fost să
dubleze sau să tripleze populația municipiului Orhei. Acest proiect vine doar să confirme încă o dată că dacă există o atârnare serioasă față de banul public, dacă există o atârnare serioasă față de problemele societății în care trăim,
resurse financiare se găsesc. Toate proiectele sociale care au început în orașul Orhei au ca destinație un singur scop – în primul rând, să dăm o lecție celor de la guvernare.”

Într-o intervenție live, liderul Partidului „ȘOR”, deputatul Ilan Șor, primarul de onoare al municipiului Orhei, a spus că este necesar ca un asemenea program să fie implementat la nivel de țară.

ILAN ȘOR, președintele Partidului Politic „ȘOR”, deputat:”Orheiul este singurul oraș din țară care acordă indemnizații de 7000 și 10 mii de lei la nașterea copiilor. Pentru noi este important ca în Orhei să crească natalitatea. Anume din aceste considerente, anul trecut, am lansat programul de reconstrucție totală a grădinițelor, construim terenuri de joacă, creăm toate condițiile pentru o bună educație a copiilor din Orhei.”

Membrii celor 39 de familii care au primit alocațiile spun că programul „Capitalul Matern” este un suport pentru creșterea unui copil, mai ales acum, pe timp de pandemie. Ei au mulțumit autorităților locale, dar și lui Ilan Șor, pentru sprijinul acordat și i-au îndemnat și pe ceilalți politicieni să ia exemplu.

„Suntem foarte mulțumiți și chiar ne prinde bine, în această perioadă, această sumă de bani. Mulțumim Partidului „ȘOR” și lui Ilan Șor. Acest lucru motivează tinerele familii să dea naștere copiilor. – Ce veți face cu banii? – Bani să
fie, că găsim noi ce să facem. Probabil o să-i ținem pentru un contract, două, când vor fi mai mari.”

„Este un sprijin foarte bun în familie. – Ce sumă de bani veți primi? – 10 000 de lei. ”

„Toate proiectele sociale care sunt implementate de către primăria Orhei, de Consiliu Municipal Orhei sunt foarte importante pentru populația orațului.”

Primarul municipiului Orhei a amintit că, anterior, deputații Partidului „ȘOR” au propus în Parlament ca programul „Capitalul matern” să fie implementat la nivel național.

PAVEL VEREJANU, primarul municipiului Orhei:”Din păcate, politicienii, sau aș spune eu „politicanii” din Chișinău, au refuzat Partidului „ȘOR” implementarea acestui proiect.”

Din 2015, de când a fost lansat acest proiect de către Ilan Șor, în jur de 2500 de familii din Orhei au beneficiat de alocații de 7 și 10 mii de lei. Pentru gemeni suma indemnizației este de 14 mii de lei. Programul „Capitalul matern” este implementat și în comuna Jora de Mijloc, din raionul Orhei.

Menționăm că autoritățile locale din Orhei implementează mai multe programe de susținere a copiilor și familiilor. În municipiu sunt modernizate capital grădinițele, iar micuții beneficiază de un sistem nou de alimentație de tip catering – bucatele sunt preparate în condiții de restaurant. De asemenea, la Orhei este derulat programul „Locuințe sociale” pentru tinerii specialiști și angajații din sfera bugetară.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Peste 10.700 de cupluri au divorțat. Cele mai predispuse au fost căsniciile cu perioada de până la cinci ani

Peste 10.700 de cupluri au divorțat în 2019. Cel puțin asta arată datele Biroul Național …