4 aprilie 2020, sâmbătă
Știrea zilei

În timp ce în UE prețul la gaze scade, Dodon spune că în RM ar putea crește | VIDEO update

Se ieftinesc gazele naturale în Europa, iar scăderea va continua, notează publicația ”Bloomberg”. Se întâmplă după ce prețul de achiziție a gazelor a atins cel mai mic nivel în Europa din ultimii 10 ani. În Moldova însă prețul gazelor naturale ar putea crește cu 50 la sută. Cel puțin asta a dat de înțeles șeful statului, Igor Dodon. În același timp, președintele spune că va face tot posibilul să obțină un tarif mai bun pentru gazele ruseşti. Sunt  niște declarații politice, care vin să șantajeze oamenii. Astfel cataloghează declarațiile lui Igor  Dodon, mai mulți experți economici.

Gigantul rus ”Gazprom” a anunţat zilele trecute că exporturile sale către țările din Europa  vor scădea, la fel  scădea și preţul mediu al gazelor din Rusia.

Respectiv, potrivit fostului director ANRE, Victor Parlicov, acest lucru ar putea duce la scăderea  tarifului la gaze livrate și în Republica Moldova, începând cu 2020.

Iar faptul că șeful statului, Igor Dodon spunea anterior că după discuţia cu vicepremierul rus, Dmitri Kozak și președintele Consiliului de Administrare al „Gazprom”, Alexei Miller  s-ar putea evita o scumpire a gazelor naturale livrate Chişinăului, ba mai mult, să obținem un discount la  preţul de import, sunt doar declarații politice.

VICTOR PARLICOV, ex-director ANRE,expert economic: „Domnul Dodon construiește influența politică pe baza relațiilor sale speciale cu Federația Rusă și toate instituțiile din Republica Moldova, inclusiv ANRE-ul, în componența sa actuală, îi crează tot confortul s-o facă.”

Mai mult, fostul șef de la ANRE spune că toate declarațiile lui Dodon au la bază discuții  prealabile, având în vedere interesul său politic.

VICTOR PARLICOV, ex-director ANRE, expert economic: „El își asumă niște declarații politice, după asta va răspunde politic pentru rezultat. Eu bănuiesc că Dodon, atunci când a anunțat că el va obține o reducere de preț de la Gazprom, eu cred că el a avut deja niște negocieri prealabile și niște înțelegeri prealabile.”

Expertul economic spune că din cauza sărăciei din țara noastră,  problema tarifelor la  gaze  este una foarte sensibilă, iar politicienii  speculează cu acest lucru.

VICTOR PARLICOV, ex-director ANRE, expert economic: „La noi toată lumea când vorbește de tarife la gaze și vorbește despre cu ce oare se vor solda negocierile între Dodon și Gazprom, noi nu facem altceva decât să transferăm la Gazprom, încă un instrument de influiență  a politicii asupra RM.”

GHEORGHE COSTANDACHI, expert economic: „Acum, Dodon a venit să ne șantajeze, stimați cetățeni. Această declarație vine să sperie cetățenii din RM că dacă nu votați partidul meu, PSRM, veți primi gaz mai scump. Aceasta este o bufonerie făcută de domnul președinte Dodon, care a  mai făcut și anterior.”

Nu am reușit să obținem o reacție de la Președinție în acest sens, întrucât purtătorul de cuvânt al șefului statului are telefonul deconectat.

Amintim că, întors recent din Federația Rusă, Igor Dodon nu a reuşit să obţină asigurări de la Moscova că preţul gazelor naturale va fi mai mic şi chiar a exprimat îngrijorări că acesta ar putea creşte cu 50 la sută. Precizăm că, ultima ieftinire a gazelor naturale, cu peste 20 la sută, a avut loc în luna martie a anului trecut, în urma unei solicitări făcute de fostul Guvern. Amintim că în data de 1  ianuarie 2020 expiră contractul dintre ţara noastră şi Gazprom.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Centrul de triere de la Moldexpo, aproape gata: În ce condiții și când vor fi primiți primii pacienți | VIDEO

Centrul de triere de la Moldexpo este gata în proporție de 90 la sută și …