Știrea zilei

În Rîbnița a fost confirmat un incendiu cu emisie de radiație | VIDEO

S-a spart tăcerea. Cu o săptămână în urmă, a fost raportată o avarie la Uzina Metalurgică a Moldovei – cea mai mare întreprindere industrială din stânga Nistrului. Conform informațiilor de pe rețelele de socializare, incidentul a creat o emisie de radiație. Turnarea oțelului a fost oprită, iar cetățenii care au avut acces la aceste informații, și-au evacuat din oraș rudele și oamenii apropiați. Până nu demult, mass-media și autoritățile locale nu ofereau niciun comentariu cu privire la acest subiect. Cu doar o zi înainte, au apărut primele informații oficiale.

„Senzorii de radioactivitate s-au conectat imediat și a pornit alarma”.

„Au venit toți directorii, mulți oameni în costume de protecție chimică și măști. Nivelul de radiație este foarte mare, în unele locuri acesta depășește norma de 300 de ori! Niște voluntari s-au oferit să curețe conducta de gaz contra unei sume de bani. Cineva spunea că pentru 4 ore de lucru s-au achitat 200 de dolari. Conducerea pretinde că nu s-a întâmplat nimic, pentru a nu provoca agitație „– astfel de mesaje au apărut pe rețelele de socializare începând cu data de 5 martie.

Deputatul din Râbnița, Andrei Safonov, care este în contact cu autoritățile din Tiraspol, a încercat să alunge temerile. El a declarat presei moldovenești – „Din câte știu, nu a avut loc nici o situație de ordin excepțional”. Atât autoritățile competente, cât și mass-media, nu au vorbit despre acest incident. Iar primele informații oficiale au parvenit nu din partea autoritaților din Râbnița sau Tiraspol, ci din partea guvernului de la Chișinău.

Doar după asta, și autoritățile din Râbnița au venit cu declarații oficiale. Aceștia confirmă faptul că fondul radioactiv din apropierea cuptorului de topire a oțelului, într-adevăr, a depășit norma admisibilă.

Canalul local de televiziune a dat și el pe post informația că: „Săptămâna trecută, când se încărca metalul în cuptor, senzorii au reacționat la o posibilă amenințare. În mod automat, a fost conectat programul de protecție. La uzina metalurgică funcționează un sistem cu mai multe nivele de protecție și control împotriva introducerii de materiale radioactive pe teritoriu. În ziua când s-a declanșat senzorul, nivelul radiației din apropierea cuptorului de topire a oțelului a fost depășit cu 3-5 micro Roentgeni pe oră. Cel mai probabil, printre resturile de metal a fost vreun dispozitiv industrial care conține un element radioactiv. Judecând după nivelul de fond, substanța radioactivă nu era mai mare de 10-20 de grame. Cantitatea exactă nu mai poate fi stabilită, întrucât nu au mai rămas urme”, se spune în mesaj.

După ce a fost măsurat nivelul de radiație din Râbnița, s-a constatat că acesta nu depășește norma de 20 micro Roentgeni pe oră admiși.

Experții au verificat și fondul radioactiv din Tiraspol. Și acolo acesta este de 12-13 micro Roentgeni. În secția de topire a oțelului nivelul radioactiv este 16 și doar la gura cuptorului este de 21 micro Roentgeni, adică peste normă. De ce nimeni nu a atenționat localnicii despre acest incident, nu se știe.

Un deputat local și-a exprimat nemulțumirea vizavi de toată agitația care s-a creat în jurul acestei situații neplăcute care s-a produs la Uzina Metalurgică.

Activitatea Uzinei Metalurgice este nespus de necesară pentru suplinirea bugetului Transnistriei. Însă, datele serviciului de statistică locală arată că, în acest an, producția la cea mai mare întreprindere industrială, a scăzut de trei ori față de cifrele de referință din anul trecut

  •  
  •  
  • 4
  •  

Citește și

Avia Invest: Aeroportul Internațional Chișinău, nu mai are datorii față de Autoritatea Aeronautică Civilă | VIDEO

Compania Avia Invest, concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, nu mai are datorii față de Autoritatea …