18 septembrie 2019, miercuri
Știrea zilei

În Republica Moldova nu vor mai fi importate produse alimentare  de proastă calitate | VIDEO

În Republica Moldova nu vor mai fi importate produse alimentare  de proastă calitate. Asta deoarece, la patru dintre posturile vamale moldovenești au fost inaugurate Puncte de Inspecție dotate cu echipament modern, menit să verifice exhaustiv produsele importate.  Proiectul a fost realizat cu suportul Băncii Mondiale.

Punctul de Inspecție la Frontieră Leușeni, care a fost inaugurat acum 2 ani, este dotat cu utilaje și echipament performant, ceea ce permite prelevarea probelor din produsele importate. De asemenea, au fost instalate frigidere cu diferite regimuri de temperatură și depozite ce vor permite păstrarea producției suspecte, până la primirea rezultatelor de la laborator. Controlul are loc rapid,   timp de 25 de minute pentru un autovehicul, pe zi fiind verificate aproape 30.

Vor supraveghea tot procesul – reprezentanții ANSA.

ION SULA , director, ANSA: „În primul rând ANSA prin aceste punct verifică din punct de vedere fito-sanitar și sănătății plantelor , controlează din punct de vedere sanitar- veterinar, din punct de vedere a siguranței alimentelor și produsele de uz fitosanitar și fertilizanți. Ne dă posibilitate ca să protejăm RM de obiecte de carantină , de boli contagioase, de produse neconforme de buruiene și de alți dăunători.”

Pentru renovarea acestor patru puncte de frontieră au fost investiți 47 milioane de dolari. Bani oferiți de Banca Mondială prin proiectul ”Agricultura Competitivă în Moldova”, menit să asigure  protecția consumatorilor.

LIVIU GUMOVSCHI, director executiv al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de  Banca Mondială: „În cadrul acestui proiect s-a investit în asemenea edificii , Puncte de Inspecție la Frontieră, în laboratoare  de referință la nord și la sud, în utilarea lor, în instruirea personalului și însăși în întărirea capacităților Agenției pentru Siguranța Alimentelor.

Alături de cele de la Tudora, Criva și Giurgiulești , Punctul de Inspecție la Frontieră Leușeni este cel mai mare, având un spaţiul operaţional de aproximativ 1400 de metri pătrați și unicul care va inspecta nu doar  produsele alimentare de origine animalieră și non animalieră, dar și importul animalelor vii. Datorită extinderii proiectului , alte două PIF-uri urmează a fi construite la Sculeni și Otaci.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

BNM a luat o decizie privind rata politicii monetare

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, să mențină …