23 februarie 2020, duminică
Știrea zilei

În raioanele țării are loc instruirea personalului medical care activează în domeniul pediatriei | VIDEO

Viața și sănătatea celor mai mici pacienți este prioritatea de bază a medicilor. Iar pediatria este una dintre cele mai dificile sfere ale medicinii. Pentru a fi îmbunătățite datele statistice, conform cărora în Moldova mortalitatea în rândul copiilor este una dintre cele mai ridicate din Europa, Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății desfășoară traininguri pentru personalul medical din spitalele raionale, cu genericul ”Atenție: urgență pediatrică!” Seminarul a ajuns și la Orhei, detalii în subiect.

Afecțiunea căilor respiratorii, infecții grave și alte boli însoțite de febră și deshidratare. Sunt doar câteva dintre situațiile când medicii trebuie să ia decizii în câteva zeci de secunde, mai ales când vine vorba de bebeluși. Pentru astfel de cazuri, Organizația Mondială a Sănătății a elaborat ”alfabetul stărilor critice ale copiilor.”

OLGA CÎRSTEA, medic pediatru categorie superioară, doctor în științe medicale: ”Noi le oferim materiale elaborate, adică Organizația Mondială a Sănătății a emis un ghid, numit Ghidul ajutorului spitalicesc pentru copii”. În ghid sunt cunoștințe de bază și orice medic îl poate purta în buzunar, oricând la îndemână. Este un îndrumător al situațiilor urgente ale copiilor.”

La seminar au participat pediatri și doctori de familie din raioanele Orhei și Telenești, dar și specialiști din Rezina.

ELENA PALANCIUC, vice-director, Spitalul raional Orhei:„ Instruirea de astăzi este binevenita pentru angajații Spitalului Raion al Orhei, dar cel mai mult, pentru pacienții, micuții noștri copii, care vor beneficia de serviciile prestate de medici instruiți, cu profesionalism mai înalt.”

ALIONA TĂIETU, medic-infecționist, or. Telenești: „S-a mai simplificat tratamentul la copii, în general. În bolile respiratorii – iată asta mi-a plăcut foarte mult. Antibioticele, numai în cazuri foarte rare și per os, la domiciliu, la staționar – în venă. Într-adevăr lucruri importante, pe care le știam, dar, adăugător am luat simplificarea aceasta. Mai multe lichide, alimentație mai variată și monitorizare.”

Cunoștințele obținute au fost întărite la lecțiile practice.

Seminare de acest gen au fost desfășurate deja la Nordul Moldovei – în orașul Bălți, dar și la sud – în Cahul și Căușeni. După Orhei, seria de traininguri ”Atenție: urgență pediatrică!” va continua la Ungheni și Ceadîr-Lunga, astfel ca de asemenea instruire să beneficieze toți specialiștii din țară.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

O nouă imagine a coronavirusului, publicată de cercetători

La microscop, punctele galbene reprezintă particulele virale iar albastrul este suprafaţa celulei, potrivit presei internaționale. …