Știrea zilei

În premieră, R. Moldova ar urma să implementeze procedura de custodie asupra copilului

Părinții din R. Moldova ar putea fi în drept sa delege unui custode responsabilitatea parțială pentru creșterea și îngrijirea copilului. Un proiect în acest sens este discutat la Parlament. Deputații pot decide ca ambii părinți sau un părinte, aflat temporar într-o altă localitate din țară sau peste hotare, vor putea să delege parțial responsabilitatea pentru creșterea și îngrijirea copilului unui custode, prin depunerea unei cereri, scrie agora.md.

Totodată, părinții rămân a fi reprezentanți legali ai copilului, iar custodele îndeplinește funcțiile de responsabil legal.

Noile noțiuni prevăd că reprezentantul legal al copilului este părintele, persoana sau autoritatea desemnată să apere drepturile și interesele copilului și să acționeze în numele copilului în materie de protectie, siguranță, ocrotire a sănătății, educație, proprietate și altor drepturi ale copilului.

În același timp, responsabilul legal al copilului este persoana sau autoritatea desemnată conform legii, să exercite drepturile si obligațiile aferente creșterii si îngrijirii adecvate a copilului, prin acordarea susținerii fizice, emoționale, educaționale și de dezvoltare.

Potrivit datelor oficiale, pentru 1.2541 din cei 37.866 de copii al căror părinte sau ambii părinți sunt plecați peste hotare a fost instituită tutela/curatela de către autorități.

Astfel, aproximativ 25.000 de copii al căror părinte sau ambii părinți sunt plecați peste hotare nu au o formă de protecție instituită de persoanele în grija cărora se află.

Alte reglementări ale proiectului modifică regimul juridic al adopției care urmează a fi racordate la situația în domeniul adopțiilor naționale si internaționale, în special, cu privire la posibilitatea adopției internaționale a copiilor cu nevoi speciale, disponibilitatea datelor privind copiii adoptabili și procedurile judiciare de încuviințare a adopției.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Tânăr ucis cu sânge rece în curtea unui bloc de locuințe din Chișinău

Un tânăr a murit, după ce a fost înjunghiat mortal de un bărbat. Crima a …