Știrea zilei

În premieră, festivalul „Zilele Ion Creangă”, a fost organizat la Orhei | VIDEO

În premieră, festivalul „Zilele Ion Creangă”, a fost organizat la Orhei, în incinta bibliotecii pentru copii, care îi poartă numele marelui scriitor. Elevii, profesorii, dar autoritățile locale au avut posibilitatea să cunoască mai aprofundat operele celui mai mare povestitor român din toate timpurile. Până acum, evenimentul a fost organizat în Chişinău, Iaşi, Târgu-Neamţ și Pipirig.

Scopul festivalului este de a promova opera lui Creangă, care este actuală și în zilele noastre.

EUGENIA BEJAN, coordonator „Zilele Ion Creangă”: „Este o datorie a noastră să promovăm viața, opera și activitatea lui Ion Creangă. Întotdeauna prin povești și prin aceleași „Amintiri din Copilărie” putem să le vorbim copiilor, în primul rând, dar cred că și adulților, despre ce e bine și ce e rău.”

Elevii au pregătit și un recital de muzică și scenarii din operele renumitului scriitor.

„Preferatele mele sun Amintirile din copilărie, ele arată cât de nevinovat poate fi într-adevăr un copil.”

La evenimentul organizat în premieră au fost prezenți mai mulți scriitori, iubitori ai operelor scrise de Creangă, dar și autoritățile locale.

PAVEL VEREJANU, primarul municipiului Orhei: „Tot ce înseamnă suflet, tot ce înseamnă cultură este important pentru noi. Pentru neam, țară. Să promovăm acele valori care au fost inspirate de Ion Creangă”

„DINU ȚURCANU, președintele raionului Orhei: „Este important și mă bucur foarte mult că acești copii minunați, care se află aici vor înțelege – cultura noastră nu are granițe, nu are republici, nu are limite.”

Surpriza evenimentului a fost prezența strănepoatei lui Ion Creangă, Olguța Creangă-Caia.

OLGUȚA CREANGĂ-CAIA, scriitoare, strănepoata lui Ion Creangă: „Opera lui Ion Creangă, operă care poate să fie un giuvaier al neamului românesc. Și giuvaierul acesta nu trebuie să lăsăm să se așeze praful pe el. Trebuie șlefuit mereu.”

Festivalul a fost organizat cu ocazia împlinirii celor 183 de ani de la nașterea lui ion Creangă.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

No comment. Faimosul pediatru și prezentator TV, Evghenii Komarovski, despre OrheiLand: Autoritățile „cu mintea trează” nu pot închide parcul | VIDEO