Știrea zilei

În pofida tuturor neclarităților, legea reglementării activității bancare a fost votată în a doua lectură | VIDEO

Proiectul de lege privind reglementarea și supravegherea activităților bancare a fost votat astăzi în două lecturi de către deputați. Asta deși unii parlamentari au avut mai multe neclarități, iar întrebările pe care le-au pus în timpul dezbaterilor l-au deranjat pe socialistul Vladimir Golovatiuc, autorul inițiativei legislative. În context, aleșii poporului din fracțiunea Partidului Politic ”ȘOR” au propus amânarea votului pentru acest document, invocând mai multe carențe procedurale.

Deputatul fracțiunii Partidului ”ȘOR”, Denis Ulanov, s-a interesat dacă la elaborarea proiectului a fost solicitată opinia instituțiilor bancare, inclusiv a Băncii Naționale și Asociației Băncilor din Moldova. Întrebarea l-a iritat pe Golovatiuc.

Denis Ulanov a insistat să afle de ce era necesară o astfel de inițiativă, reacția socialistului a fost aceeași.

VLADIMIR GOLOVATIUC, deputat PSRM: În primul rând, nu sunt la interogatoriu. Doi, nu sunt împuternicit să nominalizez aceste bănci comerciale.

Și alți deputați s-au arătat nedumeriți de avizul laconic al Executivului la acest proiect.

DINU PLÎNGĂU, deputat PPDA: Am deschis avizul din partea Guvernului, care a venit la proiectul respectiv. Nu se regăsește nici opinia Băncii Naționale și, în genere, avizul respectiv are o propoziție.

Golovatiuc nu a știut să răspundă nici atunci când a fost întrebat de avizul Centrului Național Anticorupție.

VLADIMIR GOLOVATIUC, deputat PSRM: Eu nu văd la mine în mapă, dar trebuie să fie.

Pentru că autorul nu a răspuns la toate întrebările deputaților, fracțiunea Partidului ”ȘOR” a venit cu o soluție de compromis.

DENIS ULANOV, deputat Partidul Politic ”ȘOR”: Dat fiind că pe site-ul Parlamentului lipsesc actele care ar demonstra existența tuturor avizelor, noi propunem să amânăm votarea acestui proiect.

În pofida tuturor neclarităților, inițiativa legislativă a fost supusă votului pe motiv că a fost coordonată cu Fondul Monetar Internațional.

Documentul stabilește că în procedura de anulare, emitere, vânzare, răscumpărare și convertire a cotelor de participare deținute de acționari dubioși, banca va putea obține dreptul de proprietate asupra acțiunilor nou-emise și înscrie în contul băncii, doar în cazurile și condițiile stabilite de legea privind activitatea băncilor.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

PP „ȘOR” continuă să aducă zâmbete pe fețele copiilor din toată țara. Încă două terenuri de joacă au fost inaugurate în sate Maximovca și Dușmani | VIDEO

Partidul Politic „ȘOR” continuă să aducă zâmbete pe fețele copiilor din toată țara. Proiectul, lansat …