Știrea zilei

În plină epidemie – fără măști în farmacii. Autoritățile evită să explice situația | VIDEO

Deşi de o săptămână Republica Moldova a intrat în stare de urenţă pentru o perioadă de 60 de zile din cauza pandemiei COVID-19, în farmaciile din capitală măştile de protecţie nu au apărut în vânzare. Farmaciştii spun că stocurile de măşti sunt epuizate demult şi asta în condiţiile în care populația este amenințată de coronavirus, iar zilnic în ţara noastră tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu virusul periculos.

Chiar dacă folosirea măştilor este una dintre cele mai populare măsuri de protecţie împotriva răspândirii bolilor respiratorii contagioase, farmaciile din capitală nu mai au demult astfel de produse pe stoc.

– În rețeaua dumnevoastră de farmacii se regăsesc măști pentru protecție?

– Nu, nicăieri nu avem.

– Dar din ce cauză nu aveți?

– Că nu se aduc, nu sunt.

– Dar când ați avut ultima dată?

– Poate jumătate de lună în urmă.

-Nu, cu părere de rău nu sunt.

– Nici la o filială nu aveți?

– Nu.

– Din păcate nu, nu sunt.

-Dar de când nu le aveți?

– Ele vin, dar sunt în cantități foarte mici și nu cunoaștem doar să vă duceți în farmacii și acolo poate să existe vreo două, trei bucăți.

CAROLINA BEŢIVU, reporter: Dupa ce operatorii unei reţele de farmacii ne-au îndemnat să căutăm măşti de protecţie în vânzare în farmaciile din oraș, noi i-am urmat sfatul. Din păcate, însă, nu am găsit în vânzare nicio mască.

Interesaţi de măşti am fost nu numai noi. Oamenii spun că intră deseori în farmacii după măști.

Chiar acum am întrebat şi nu sunt. Au spus că s-au terminat, le au vândut pe toate.

Oamenii dau vina pe autorităţi. Ei spun că aceştia nu s-au pregătit pentru înfruntarea epidemiei.

Eu consider că această situaţie nu este normală. Această situaţie nu a apărut de aseară. Conducerea noastră a văzut că în toate ţările s-a declanşat această stare epidemiologică şi toţi au încercat să se protejeze. Toţi ne dăm seama că ar trebui să fim asiguraţi macar cu lucruri elimentare: măşti, mănuşi şi altele.

Am încercat să aflăm de la autorităţile din sănătate când vor apărea măştile de protecţie în vânzare la farmaciile din ţară. Directorul interimar al Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a declarat:

ALINA RUSU, director interimar CAPCS: Noi suntem într-o şedinţă, puteţi să reveniţi?

Ulterior, am încercat iarăși să luăm legătura, cu Directorul interimar al Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, Alina Rusu, aceasta, însă nu a mai răspuns la apelurile noastre.

Între timp, cetățenii încearcă să se descurce care și cum poate. Unii comandă măşti de protecţie la atelierele de croitorie din capitală. Chiar dacă acestea sunt închise din cauza carantinei, croitorii lucrează de acasă.

Este suta de procente din bumbac. iată aşa. Vor cu flori, vor negre. Bărbații nu vor să poarte. Pentru ei facem verzi, negre. Alb vor medicii şi doamnele.

Meşteriţa spune că măştile pe care le face sunt mai eficiente chiar decât cele din farmacii.

– Cu ce este mai rea masca din bumbac natural decât cele de hârtie? Acelea sunt cumva medicinale, are o protecţie mai bună decât asta? Pe asta ai purtato două ore, ai spălat-o, ai călcat-o. Iată aşa.

– Este gata?

– Da.

Amintim că măştile de protecţie au dispărut din farmacii încă din luna februarie.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Peste 10.700 de cupluri au divorțat. Cele mai predispuse au fost căsniciile cu perioada de până la cinci ani

Peste 10.700 de cupluri au divorțat în 2019. Cel puțin asta arată datele Biroul Național …