Știrea zilei

În Moldova, prețurile la legume și fructe au crescut considerabil în 2019

Pe parcursul anului 2019, preţurile la produsele alimentare s-au majorat în medie cu 12,4 la sută. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate la legume și fructe, în pofida faptului că țara noastră este apreciată drept o țară agricolă. Astfel, prețul la cartofi a crescut cu peste 53%, iar la unele fructe chiar și cu 60%, scrie agora.md.

Potrivit datelor oferite de Biroul Național de Statistică, dintre fructe, cea mai mare creștere a prețului a fost înregistrat la cele de livadă sămânțoase și sâmburoase cu aproape 60% și respectiv 57%.

Dintre legume, un salt major a înregistrat și prețul la usturoi – cu peste 40%, iar la castraveți cu aproape 20%. Și prețul ouălor de găină a crescut cu peste 37%, iar la crupe și peste 17 la sută.

Majorări s-au înregistrat și la produse nealimentare, cea mai mare creștere înregistrându-se la prețul țigărilor – cu aproape 30 la sută. Pentru serviciile prestate populaţiei pe parcursul a 12 luni ale anului 2019 faţă de decembrie 2018 a fost înregistrată majorare la plata pentru chiria în cămine studenţeşti – cu 20%, la serviciile pentru întreţinerea copiilor în creşe şi grădiniţe – cu peste 14%, serviciile taximetrelor și asigurarea obligatorie a transportului auto – cu 12%.

Concomitent, pe parcursul anului 2019 au fost marcate reduceri mai semnificative de preţuri la următoarele produse: ceapă uscată – cu 8,6%, morcovi – cu 3,4%, varză – cu 1,4%, gaz lichefiat ambalat în butelii – cu 15,0%, carburanți – cu 2,0%, serviciile transportului aerian de pasageri – cu 3,2%.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Acoperișul Casei de Cultură din comuna Doina s-a prăbușit. Consilierii socialiști și democrați au împiedicat dorința primarului din partea PP „ȘOR” de a-l repara la timp | VIDEO

Locuitorii comunei Doina, din raionul Cahul, au rămas fără Casa de Cultură după ce acoperișul …