Știrea zilei

În mai puțin de două săptămâni intrăm în febra alegerilor | VIDEO

Campania electorală pentru alegerile locale va începe în mai puțin de două săptămâni. În cadrul scrutinului vor fi aleși noi primari, consilieri raionali și locali. În municipiul Chișinău vor fi deschise peste 300 de secții de votare pentru cei peste 624 de mii de alegători.

Pregătirea și desfășurarea alegerilor locale și cele parlamentare noi din circumscripția nr. 33 va costa bugetul municipal peste 420 de mii de lei.

Documentul, abrobat ieri de CEC conține informații despre începerea perioadei electorale, agitației electorale, dar și a înregistrării candidaților. Astfel, potrivit programului calendaristic, perioada electorală va începe la 19 august. Până la 14 septembrie vor fi constituite secțiile de votare în baza propunerilor primarilor.

De asemenea, până la 19 septembrie candidații vor putea depune documentele necesare pentru înregistrarea în cursa electorală. În fiecare zi vor avea loc trageri la sorți pentru determinarea ordinii de înscriere a concurenților în buletinul de vot. După înregistrarea în cursa electorală va începe campania electorală, iar până la 16 octombrie va avea loc tipărirea buletinelor de vot. În ziua scrutinului, secțiile de votare vor fi deschise de la ora 7 până la 21, iar la necesitate va fi posibilă prelungirea, cu cel mult două ore, a termenului votării.

Potrivit autorității electorale, la scrutinul din 20 octombrie urmează să fie aleși aproape 900 de primari, peste o mie o sută de consilieri raionali și circa 10 mii 560 de consilieri locali. 

Astăzi CEC urmează să stabilească lista partidelor şi altor organizaţii social-politice cu dreptul de a participa la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie pentru funcția de deputat în 4 circumscripții electorale uninominale. Totodată, va fi aprobat și devizul de cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea acestui scrutin.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„Sunt ca la război”. Partidul „ȘOR” a propus un proiect de lege privind fortificarea statutului medicilor

Deputații Partidului Politic „ȘOR” au anunțat joi, 21 mai, despre elaborarea unui proiect de lege …