Știrea zilei

În loc de demisie, „Gloria Muncii” pentru Viorica Dumbrăveanu. Igor Dodon: O să o înaintez la distincție de stat | VIDEO

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, va fi decorat cu ordinul „Gloria Muncii”. Despre acest lucru a anunțat șeful statului Igor Dodon în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”. Între timp, tot mai mulți cetățeni, printre care și angajați ai sistemului medical, continuă să se infecteze cu virusul COVID-19. Mai grav, este că zilnic zeci de pacienți care au contractat virusul își pierd viața în urma complicațiilor provocate de infecție.

Deși pe perioada pandemiei, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a fost criticată de nenumărate ori pentru modul în care gestionează criza, șeful statului declară că ministrul își face bine treaba. Dumbrăveanu a fost criticată nu doar de cetățeni și politicieni, dar de însăși angajații din sistemul de sănătate, care au acuzat-o că sunt lăsați în voia sorții, că nu le-ar fi oferit salarii duble și că, în lipsa echipamentului de protecție corespunzător, ar fi protejați insuficient, iar drept urmare mulți dintre ei s-au infectat.

Viorica Dumbrăveanu este decorată în plină pandemie, când Republica Moldova este izolată pe plan internațional, din cauza ratei ridicate a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, iar numărul deceselor și a îmbolnăvirilor creștere de la o zi la alta.

Mai mult decât atât, anterior, autoritățile și-au exprimat îngrijorarea că sistemul medical din țară ar putea ajunge în colaps și au dat vina pe cetățeni că nu ar respecta măsurile de protecție pentru prevenirea răspândirii virusului.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: „O să o înaintez la distincție de stat la „Gloria Muncii” în timpul apropiat pe doamna ministru Dumbrăveanu. Cei care vor ca doamna Dumbrăveanu să plece, ea nu va pleca, va rămâne în echipă, eu cred că face față și mă bucur că am acceptat-o în echipă, anul trecut, când a venit consilier prezidențial.”

În timp ce președintele este gata să o decoreze pe Dumbrăveanu cu ordinul „Gloria Muncii”, deputatul PPDA Igor Munteanu susține că a identificat zece greșeli majore comise de Ministerul Sănătății în gestionarea pandemiei, care au plasat Moldova pe primele locuri la capitolul infectări cu noul virus.

Potrivit lui, cel mai grav lucru este că avem peste 2560 de doctori și angajați medicali care s-au îmbolnăvit, iar 27 dintre ei au decedat. Legislatorul îi reproșează Vioricăi Dumbrăveanu că a cedat gestionarea pandemiei politicienilor, nu a criticat demnitarii care au apărut în public fără mască de protecție și nu a asigurat cu echipament necesar angajații din sănătate.

Iar deputatul Partidului “ȘOR” Marina Tauber spune că Viorica Dumbrăveanu a gestionat neprofesionist situația legată de răspândirea coronavirusului, dar și sistemul medical, în general, și că demisia ei ar fi prea puțin pentru a remedia situația. Tauber a mai menționat despre situația deplorabilă din spitale, despre numărul mic de teste efectuate, dar și despre cazul recent, când vârstnicii sunt supuși riscului de a se îmbolnăvi stând în rânduri interminabile la Casa Națională de Asigurări Sociale, pentru a solicita recalcularea.

Viorica Dumbrăveanu a declarat însă în plenul Parlamentului că își face meseria corect, chiar dacă nu este specialist în medicină. Aminti că oficialul a fost invitat în plen unde a fost dezbătută o moțiune simplă împotriva politicilor din domeniu pe perioada pandemiei, înaintată de „Pro Moldova”. Moțiunea nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Atenție, șoferi: O stradă din centrul Capitalei a intrat în reparații

Strada Albișoara, pe tronsonul Iurie Gagarin – Ismail, a intrat în reparație pentru următoarele două …