11 ianuarie 2020, sâmbătă
Știrea zilei

În jurul postului de procuror general „roiesc” tocmai 20 de pretendenți | VIDEO

Uns cu miere. În jurul postului de procuror general roiesc tocmai 20 de pretendenți. Printre ei se numără avocatul lui Renato Usatîi și al lui Gheorghe Petic – Anatolie Istrate, adjunctul procurorului general interimar, Eduard Bulat, precum și avocatul Vladislav Gribincea. Acest concurs se desfășoară conform noilor prevederi ale Legii cu privire la Procuratură. Mandatul procurorului general este valabil pentru o perioadă de 7 ani.

Startul concursului a fost dat pe data de 30 septembrie și s-a încheiat pe 20 octombrie. Ministerul Justiției a prezentat lista candidaților care au reușit să se înregistreze în concurs pentru ocuparea funcției de Procuror General. Așadar, la acest post aspiră 20 candidați, printre care: Stoianoglo Alexandr – jurist, politician, fost deputat și vicepreședinte al Legislativului, Gropa Maxim – procuror la PCCOS, Bulat Eduard – adjunctul procurorului general interimar, avocatul Vladislav Gribincea, care mai e și președintele Centrului de Resurse Juridice, Anatolie Istrate fost procuror și judecător, dar și avocatul politicianului Renato Usatâi și alții.

Pentru funcția de Procuror General au putut candida doar cei care au experiență profesională de cel puțin zece ani în domeniul dreptului, dintre care 5 în calitate de procuror sau judecător sau 8 în calitate de avocat, se bucură de o reputație ireproșabilă, nu au desfășurat activități cu caracter politic în ultimii trei ani.


Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce fostul procuror Eduard Harunjen și-a dat demisia, interimatul funcției fiind asigurat de către Dumitru Robu. Potrivit noilor modificări, concursul pentru funcția de procuror general constă din două etape: preselecția candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției și selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor, care i se propune, ulterior, spre numire Președintelui țării.


  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Salariul medicilor și a personalului medical se va majora | VIDEO

Salariul medicilor și a personalului medical va crește cu 10 la sută. La finele anului …