Știrea zilei

În cinci raioane din țară încă nu au fost aleși președinții, după alegerile locale din octombrie | VIDEO

Doar 5 raioane încă nu și-au ales președintele după alegerile locale generale din octombrie curent. Este vorba despre Edineț, Glodeni, Fălești, Cantemir și Criuleni. Partidul Socialiștilor conduce după numărul de consilieri în consiliile raionale din țară în raport cu celelalte partide politice, fiind urmat de Partidul Democrat.

Astfel, din numărul total al celor deja aleși, PSRM are la moment 17 președinți de raioane. Socialiștii sunt urmați de democrați – 9 reprezentanți ai PDM se află la conducerea centrelor raionale. Partidul Politic ”ȘOR”, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și formațiunea ”Partidul Nostru” au câte un președinte de raion.

Amintim că, în urma scrutinului din 20 octombrie, PSRM a obţinut majoritate absolută în şapte consilii raionale. De asemenea, în 11 raioane, candidaţii socialişti la funcţia de consilieri s-au clasat pe primul loc. Astfel, în total, PSRM își dorește 18 preşedinţi de raion.

A doua zi după alegeri, liderul socialiştilor, Zinaida Grceanîi, i-a invitat pe reprezentanţii blocului ACUM, cu care la acea vreme formau coaliția de guvernare, să facă o coaliţie şi la nivel local. Mai mult, secretarul executiv al formațiunii, Vlad Bărîncea anunţa că, în cazul în care cei din blocul ACUM vor accepta propunerea, PSRM este gata să voteze până la nouă preşedinţi de raion desemnaţi de PAS şi PPDA.

De cealaltă parte, rugată să comenteze propunerea Zinaidei Greceanîi, liderul PAS, Maia Sandu, spunea că nu va face alianțe cu PD și vor fi căutați „cei mai buni parteneri”. Iar la sfârșitul lui octombrie, președintele Igor Dodon declara că în 20-25 de raioane s-a convenit asupra unei înțelegeri de principiu între PSRM și ACUM cu privire la crearea majorității în consiliile raionale pentru alegerea președintelui de raion.

În ultima perioadă în presă au apărut informații, potrivit cărora consilierii raionali ai Partidului Platforma Demnitate și Adevăr și ai Partidului Acțiune și Solidaritate nu acționează în toate cazurile uniți, în cadrul blocului ACUM, atunci când aleg președinții de raioane. În funcție de situație, unii fac coaliții cu socialiștii sau cu democrații. Astfel de exemple sunt scindarea blocului ACUM la Drochia, Dondușeni, Căușeni sau Dubăsari.

Menționăm că, potrivit unor modificări la Legea cu privire la administrația publică locală, începând cu acest an președinții de raioane sunt aleși din rândul consilierilor.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

R. Moldova va primi un medicament împotriva COVID-19 din partea Japoniei

 Republica Moldova urmează să primească din partea Guvernului Japoniei un medicament pentru tratarea pacienților infectați …