Știrea zilei

ÎN CE DOMENII SE CÂȘTIGĂ CEL MAI BINE ÎN REPUBLICA MOLDOVA | VIDEO

În primul trimestru ai lui 2019, moldovenii au câștigat mai mulți bani de cât în aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în prima parte a anului curent, salariul mediu pe economie al moldovenilor constituie  6 923 de lei, ceea ce este cu 17,2 la sută mai mult ca în 2018.

Care sunt domeniile cel mai bine plătite și cine primește cele mai mici salarii, aflați în reportajul ce urmează.

În informația publicată de Biroului Național de Statistică putem vedea că, în 2019, o creștere considerabilă au înregistrat-o salariile lucrătorilor din sfera bugetară. Astfel, în primul trimestru al acestui an salariul mediu al unui bugetar este de 6842 de lei, ceea ce constituie o creștere cu 26,5 % față de trimestrul I din  2018. Cu 13,9 la sută au crescut și salariile celor ce activează în sectorul economic, care, anul acesta au primit în mediu  6 954 de lei.

Cele mai mari salarii le au cei care muncesc în domeniul informațional și al comunicațiilor și câștigă în mediu 15 mii 400 de lei. Pe poziția a doua, cu un salariu de peste 12 mii de lei sunt  cei din domeniu financiar și asigurări, urmați de cei din domeniul energetic, care câștigă circa 11 mii de lei lunar. Clasamentul celor mai bune salarii îl încheie cei din administrația publică care au un salariu mediu de 9, 4 mii de lei.

Cei din domeniul construcțiilor, învățământului sau sănătății și-au găsit loc undeva în mijlocul clasamentului.

Așadar, un muncitor în construcții primește  un salariu mediu de circa 5,5 mii de lei. Aceștia sunt urmați de lucrătorii medicali, care primesc în mediu cu o sută de lei mai puțin și de profesori, care primesc lunar în mediu 6 mii și două sute de lei.

Topul celor mai mici salarii din țara noastră îl deschid oamenii de artă și divertisment.

În 2019, artiștii au ajuns la un salariu mediu de 5 mii de lei pe lună. Penultima treaptă a clasamentului este ocupată de cei care muncesc în industria alimentară. Iar la coadă, paradoxal pentru o țară agrară, sunt  agricultorii, care primesc un salariu de numai 4,2 mii de lei.

Indicele câștigului salarial real pentru trimestrul I 2019 față de trimestrul I 2018, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal brut și indicele prețurilor de consum,  a fost de 114,3%,  sau în creștere cu 14,3% față de nivelul anului trecut.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

R. Moldova a primit 20 de milioane de euro din tranșa a doua de asistență macrofinanciară din partea UE

Republica Moldova a primit 20 de milioane de euro din tranșa a doua de asistență …