Știrea zilei

În câteva orașe și municipii din Moldova, cetățenii și-au ales primarii din primul tur la alegerile locale | VIDEO

Ieri, 20 octombrie, în Republica Moldova au avut loc alegeri locale generale, în cadrul cărora urmau să fie aleși aproape 900 de primari și peste 11 mii 500 de consilieri locali. Totodată, în 4 circumscripții uninominale au avut loc alegeri parlamentare noi, unde au fost aleși alți deputați, după ce patru parlamentari aleși în urma scrutinului din 24 februarie au renunțat la mandate. În câteva orașe și municipii din Moldova cetățenii și-au ales primarii din primul tur la alegerile locale. Printre acestea se numără și Orheiul, unde alegerile au fost câștigate fără drept de apel, cu peste 80 la sută din voturi, de către candidatul Partidului Politic ”ȘOR”, Pavel Verejanu. Totodată, potrivit rezultatelor preliminare ale Comisie Electorale Centrale, PSRM, blocul ACUM și PDM s-au clasat pe primele locuri la votul pentru consiliile raionale și municipale.

Potrivit datelor preliminare publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, la Bălți revine în fotoliul de primar Renato Usatîi, care a acumulat aproape 62 la sută din voturi. Liderul Partidului Nostru s-a mai aflat în această funcție, din 2015 până în 2018, când a demisionat, după ce s-a aflat mai mult timp în Federația Rusă, pe numele său fiind pornite mai multe dosare penale. La Briceni primar ar urma să fie candidatul Partidului Socialiștilor, Vitalii Gorodinschii, pentru care au votat peste 80 la sută dintre alegători.

BĂLȚI – Renato Usatîi PP ”Partidul Nostru” – 61,93%

BRICENI – Vitalii Gorodinschii PSRM – 80,95%

Orheiul va fi administrat de Pavel Verejanu, candidat al Partidului „ȘOR”, care a obținut un scor covărșitor de peste 80 la sută. Și la Strășeni câștigă candidatul independent Valentina Casian.

ORHEI – Pavel Verejanu PP ”ȘOR” – 80,03%

STRĂȘENI – Valentina Casian candidat independent – 79,87% 

Fără suspans s-a desfășurat scrutinul în municipiul Comrat, unde funcția de primar a fost câștigată de socialistul Serghei Anastasov cu peste 94 la sută din sufragii. Municipiul Cahul va fi condus de Nicolae Dandiș, candidat independent, care a acumulat aproape 82 de procente.

COMRAT – Serghei Anastasov PSRM – 94,58%

CAHUL – Nicolae Dandiș candidat independent – 81,95%

Celelalte orașe, care și-au ales primarii din primul tur sunt Ocnița, Drochia, Glodeni, Ungheni, Ialoveni, Vulcănești și Ceadîr-Lunga.

Cât privește componența consiliilor raionale și municipale, rezultatele preliminare arată că socialiștii domină în 15 consilii raionale, iar cei din blocul ACUM vor face legea în 12 raioane. Democrații au obținut rezultate bune în 6 raioane. Partidul Politic ”ȘOR” și formațiunea ”Partidul Nostru” au obținut majoritatea în consiliile de la Orhei și, respectiv, Bălți.

Menționăm că harta ar putea să se schimbe, după ce în consiliile raionale se vor alege președinții de raion și se vor forma majorități clare.
De remarcat că blocul politic ACUM a pierdut alegerile locale pentru funcția de primar atât în satul de baștină al Maiei Sandu, cât și în cel al lui Andrei Năstase. Astfel, la Mîndrești, raionul Telenești – localitatea natală a lui Năstase, primar din primul tur a devenit un candidat independentă.

Iar la Risipeni, Fălești, acolo unde s-a născut premierul Maia Sandu, alegerile au fost câștigate de un candidat al PDM. În suburbia Colonița din municipiul Chișinău, localitatea în care s-a născut fostul primar al capitalei Dorin Chirtoacă, primăria a fost câștigată de către candidatul socialiștilor. Totodată, în Sadova, raionul Călărași, satul de baștină al președintelui Igor Dodon, alegerile au fost câștigate de către un candidat independent. La fel un candidat independent la funcția de primar în satul Cîșla, raionul Telenești, Ion Borș, a fost ales cu votul a 100% din alegători.

Pentru Borș și-au dat votul 303 cetățeni, el fiind singurul candidat din localitate. Scrutinul din 20 octombrie a înregistrat cea mai joasă rată de participare de la independență până în prezent. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, la vot au ieșit 41,6 la sută din populația cu drept de a alege.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„Doamne, dă-mi minte și putere”: Reacția lui Chicu la opinia Mitropoliei despre cipuri și tehnologia 5G

Premierul Ion Chicu a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook față de …