Știrea zilei

În ajun de Sfântul Vasile, cetele de urători au împânzit străzile localităților din țară | VIDEO

Tradițiile și obceiurile lăsate din strămoși se păstrează în Moldova. În ajun de Sfântul Vasile, glasurile cetelor de urători au umplut ulițele din satele țării. Au umblat din casă în casă și au vestit astfel sosirea anului nou pe stil vechi. În satul Camencea raionul Orhei, unde tradițiile au rămas neclintite, urătorii s-au mascat, și-au luat tobele, acordionul și au urat gospodarilor din localitate un an rodnic și prosper.

O ceată de peste 40 de flăcăi, mascați după toate rigorile obiceiului, au făcut să răsune străzile din Camencea raionul Orhei. Tradiția de la ei din localitate spune că uratul începe la biserică, pentru a lua binecuvântarea preotului.

ANDREI POPA, parohul bisericii din Camencea, raionul Orhei: Sfântul Vasile este unul din stâlpii bisericii ortodoxe. Suntem bucuroși că unele tradiții au renăscut.

Dupa ce au primit binecuvantarea, tinerii au pornit din casă-n casă, urându-le gospodarilor un bun și bogat în toate. Obiceiul din Camencea mai spun că fetele nemăritate trebuie să înfrumusețeze un colac și să-l de-a urătorilor.

Fetele mari, fetele nemăritate, pe când sunt curtate de băieți su nt invitate la joc anume atunci când dau colacul.

Dacă iei un firicel de busuioc din toiagul acesta a lor, de unde se pune colacul, îl pui sub pernă și noaptea se spune că îți visezi ursitul.

Domnul Vasile Iovu, împreună cu familia sa, în acest an s-a pregătit să primească urătorii într-un mod mai deosebit. Astfel, în timp ce flăcăii îi urau la mulți ani, în ogradă au pornit focurile de artifcii.

Sfântul Vasile să ne fie numai de folos și să avem parte de un an bogat.

Îmi place că se păstrează tradiția și băieții în tot anul așa vin și fac frumos, noi suntem bucuroși de așa ceva.

După ce au urat și au dansat, tinerii au fost remunerați cu bani și cu prăjituri, iar la unele case gazda a turnat și prin păhărele.

Banii pe care îi adunăm, pe toți îi strângem și facem jocuri în sat.

În Republica Moldova, obiceiurile de Anul Nou „pe stil vechi” sunt păstrate mai mult în localităţile rurale. În ziua Sfântului Vasile, aproximativ 80 de mii de persoane din țară, atât bărbați, cât și femei, își sărbătoresc ziua onomastică.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Un Hyundai s-a răsturnat după ce s-a ciocnit violent cu un Audi, la Tohatin. Ambii șoferi au ajuns la spital

Două mașini s-au ciocnit în această dimineață în apropiere de comuna Tohatin, municipiul Chișinău. În …