Știrea zilei

Ilan Șor: Oamenii sunt cei care trebuie să decidă. Partidul „ȘOR” va propune crearea Curții Juraților | VIDEO

Cetățenii trebuie să fie implicați activ în actul justiției, după modelul statelor democratice, unde este garantată o justiție corectă. De această părere este liderul partidului politic „Șor”, care cere instituirea imediată a Curților juraților. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, Ilan Șor anunță că fracțiunea parlamentară a partidului pe care îl conduce va propune spre examinare un proiect de lege în acest sens și va insista să fie examinat și aprobat în mod prioritar.

În postarea sa, liderul Partidului Șor, Ilan Șor, menționează că încrederea în justiție s-a prăbușit. Potrivit lui, doar o justiție corectă ar garanta ieșirea societății noastre din mocirla în care s-a pomenit, iar pentru asta este nevoie de aplicarea unor măsuri radicale.

ILAN ȘOR, președintele Partidului Politic „ȘOR”, deputat: „Oamenii sunt cei care trebuie să decidă. Este nevoie de introducerea urgentă în instanțele noastre a instituției Curții cu jurați, așa cum aceasta funcționează în statele cu tradiții în justiție. Aceasta democratizează justiția, sporește rata de încredere în instanțe, le protejează de corupție și influența politică și permite ca ele să devină echidistante.”

Ilan Șor sugerează că reformele făcute până acum în justiție nu au adus rezultate, motiv pentru care se cere o reformare radicală a sectorului. În sesiunea de primăvara-vară a legislativului, fracțiunea parlamentară a Partidului ”ȘOR” va propune un proiect de lege privind reformarea radicală a justiției. Inițiativa legislativă prevede instituirea Curților cu jurați în cadrul instanțelor de judecată. Solicitat să comenteze inițiativa Partidului Politic „ȘOR”, președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, a declarat că se va expune doar după ce va lua cunoștință cu prevederile proiectului de lege.

Sondajele realizate în ultimii ani indică o scădere constantă a încrederii cetățenilor în justiție. Ultimele ediții ale Barometrului Opiniei Publică arată că peste 70 la sută dintre respondenți nu sunt siguri că judecătorii ar lua o hotărâre corectă, dacă ei, sau cineva dintre rudele lor, ar ajunge în instanță.

Curtea cu jurați este considerată una dintre cele mai democratice instituții din sistemul judiciar. Asemenea instanțe funcționează în Statele Unite ale Americii, dar și în mai multe țări europene, inclusiv în Marea Britanie, Germania sau Franța. Din 2003, curtea cu jurați a fost reinstituită în Federația Rusă.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Încă trei decese în rândul pacienților infectați cu COVID-19. În total, 5 persoane au murit pe parcursul zilei de duminică

În Republica Moldova au fost înregistrate încă trei decese în rândul pacienților infectați cu noul …