Știrea zilei

Ilan Șor: Există o singură modalitate de a returna miliardele furate în bugetul statului | VIDEO

Companiile afiliate liderului Partidului Politic „ȘOR”, Ilan Șor, au întors toate creditele contractate de la Banca de Economii și celelalte instituții bancare implicate în așa-numitul „furt al miliardului”. Iar acest lucru s-a întâmplat înainte ca Banca Națională să preia administrația cel trei bănci. Despre asta a anunțat deputatul Ilan Șor într-o conferință de presă. Totodată, în spațiul public au fost difuzate copiile mai multor documente oficiale, inclusiv extrase din procese-verbale și acte ale Procuraturii, care demonstrează că împrumuturile de peste 12 miliarde de lei au fost achitate în totalitate, inclusiv dobânda.

În documentele publicate de Ilan Șor se arată că patru companii au contractat credite de peste 12 miliarde de lei, iar suma restituită, în diferite valute, depășește 13 miliarde de lei. Totodată, a fost plătită și o dobândă de circa un miliard de lei.

ILAN ȘOR, președintele Partidului Politic ”ȘOR”, deputat: Toate creditele, luate la rugămintea mea de către colegi și prieteni, au fost returnate. Acest lucru este indicat în actele Băncii de Economii și ale Băncii Naționale, pe care le voi prezenta mâine instituțiilor de presă. Creditele au fost întoarse. Ținând cont de situația complicată de la BEM, noi am fost nevoiți să contractăm noi credite, pentru a le achita pe cele vechi. Am procedat astfel, pentru a permite o bună funcționare a băncii.

Potrivit documentelor, creditele au fost întoarse până în 27 noiembrie 2014, mai exact înainte ca Banca Națională a Moldovei să prea administrația celor trei bănci. Actele sunt semnate de administratorul special al BEM în acea perioadă, Grigori Olaru. Printre documentele publicate de Ilan Șor se regăsește și un proces-verbal, semnat de un ofițer de urmărire penală din cadrul CNA, în care, de asemenea, se face referire la returnarea împrumuturilor. Aceste lucruri vin să confirme declarațiile recente ale fostului președinte al Consiliului de administrație al BEM și unul dintre proprietarii Unibank și ai Băncii Sociale, precum că toate creditele au fost întoarse în totalitate.

Ilan Șor a mai declarat că schema fraudei bancare a fost elaborată de omul de afaceri Veaceslav Platon, care a devenit, de astfel, principalul beneficiar al așa-numitului „furt al miliardului”. Iar principalii executanți în această operațiune sunt fostul viceguvernator al BNM, Emma Tăbârță și fostul șef al departamentului de supraveghere specială, Ion Ropot. Deputatul a precizat că BNM a alocat 13,3 miliarde de lei în calitate de garanție de stat pentru așa zisa salvare a celor trei bănci, deși nu aveau această necesitate, iar acționarii nu au făcut astfel de solicitări. Imediat, la instituțiile bancare a fost instituită supravegherea directă, iar banii au fost distribuiți, într-o manieră dubioasă, și au ajuns, în mare parte, în companiile lui Veaceslav Platon. Ilan Șor a spus și cum pot fi returnați banii.

ILAN ȘOR, președintele Partidului Politic ”ȘOR”, deputat: Există o singură modalitate de a returna acești bani. Acum vorbesc oficial, ca reprezentant al intereselor acționarilor celor trei bănci, inclusiv ale mele, ca președinte al Consiliului de Administrație al BEM. Recomandăm cu insistență Guvernului, Parlamentului și autorităților Republicii Moldova să întoarcă licențele și activele foștilor proprietari a celor trei bănci. Dacă licențele vor fi întoarse, în decurs de un an, băncile vor returna statului datoria de 13 miliarde, cerând acești bani de la cei care au luat credite neperformante. Pentru asta eu nu am nevoie de 15 procurori, două batalioane cu destinație specială și două tancuri, cum vor unii. Trebuie respectată cerința legală a acționarilor.

Potrivit lui Ilan Șor, acționarii celor trei bănci sunt gata să acționeze în judecată Guvernul pe motiv că licențele Băncii Sociale, Băncii de Economii și Unibank au fost anulate ilegal.

ILAN ȘOR, președintele Partidului Politic ”ȘOR”, deputat: Mă văd obligat să atenționez autoritățile Republicii Moldova că foștii acționari ai celor trei bănci lichidate ilegal pregătesc o cerere de chemare în judecată. Din start vă spun că statul va fi partea pierdantă în această cauză. De aceea recomand autorităților să accepte propunerea noastră, care este convenabilă pentru toți.

Autoritățile nu au comentat, deocamdată, declarațiile deputatului, însă la o zi de la dezvăluirile lui Ilan Șor, Procuratura Anticorupție a descins la BNM, iar procurorul general a anunțat că a eliberat o ordonanță privind reținerea și audierea a patru foști și actuali conducători ai instituției. Aceștia sunt bănuți de participare la escrocherie și spălare de bani, infracțiuni comise în proporții deosebit de mari. Persoanele menționate în documentele făcute publice nu au reacționat la declarațiile lui Ilan Shor, iar BNM a menționat într-un comunicat că instituția a cooperat în cadrul anchetei privind frauda bancară.

Toate dezvăluirile și declarațiile tari lansate de către președintele Partidului Politic „ȘOR”, Ilan Șor, le puteți urmări la postul nostru de televiziune într-o ediție specială. Aceasta va fi pusă pe post mâine, 7 martie, cu începere de la ora 19.00. Fiți cu ochii pe noi.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Pe fundalul huiduielilor, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului | VIDEO

Cu huiduieli și replici scandaloase, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru legile ce …