Știrea zilei

Ilan Șor: „Domnilor judecători, nu depășiți orice limită a fărădelegii. Mai ales dacă vi se cere să comiteți o ilegalitate | VIDEO

Potrivit unui comunicat al Partidului Politic ”ȘOR”, Curtea de Apel Cahul a încălcat flagrant dispozițiile unei hotărâri a Comisiei pentru Situații Excepționale, care cere suspendarea proceselor penale pe durata situației de stare de urgență în Republica Moldova în legătură cu răspândirea coronavirusului. Magistrații au dispus astăzi organizarea unei ședințe de judecată în dosarul liderului Partidului Politic „ȘOR”, deputatul Ilan Șor, chiar dacă avocatul acestuia a argumentat necesitatea amânării. Ilan Șor nu exclude că în spatele „excesului de zel” arătat de judecători, ar sta ordine politice. Contactați de postul nostru de televiziune, reprezentanții Curții de Apel Cahul, ne-au spus să revenim mâine cu un apel.

Potrivit unei postări plasată pe pagina de facebook a lui Ilan Șor, chiar dacă în Moldova a fost decretată stare de urgență și sunt închise toate instituțiile de stat, magistrații de la Curtea de Apel Cahul nici nu vor să audă de amânarea ședinței de judecată. Astfel, instanța a insistat pe organizarea ședinței.

„Avocatul Iulian Balan a mers la ședință și a cerut să fie anulată în conformitate cu hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale. Și-a motivat cererea prin faptul că își face griji pentru sănătatea sa. Dar judecătorii scuipă de sănătatea oamenilor! Sunt convins că au fost presați, impuși, obligați. Ei în continuare nu au nici rezultatele expertizei și nimic altceva pentru a examina la această ședință. Ei se grăbesc să anunțe verdictul, scris deja cu totul în alte cabinete”, se arată în postarea lui Șor.

Ilan Șor a mai scris că ședința anunțată de completul de judecată ar fi avut loc cu încălcarea hotărârii Comisiei pentru Situații Excepționale, semnate de Ion Chicu, care prevede că procesele penale aflate în curs pe rolul instanțelor de judecată, indiferent de etapa de examinare, se suspendă de drept pe durata stării de urgență, cu anumite excepții. Totodată, Șor s-a adresat magistraților să nu depășească normele legale și să nu îndeplinească comenzi politice.

„Domnilor judecători, nu depășiți orice limită a fărădelegii. Încercați să înțelegeți că nu orice ordin telefonic trebuie neapărat îndeplinit. Mai ales dacă vi se cere să comiteți o ilegalitate. Starea de urgență o dată și o dată se va încheia. Societatea, statul, își vor reveni. Și atunci voi și cei care v-au dat ordine veți ajunge pe banca acuzaților. Alături de președintele Consiliului Superior al Magistraturii.”, a atenționat Ilan Șor.

Amintim că, la mijlocul lunii februarie, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a pus presiune pe judecătorii și procurorii de pe dosarul Șor, amenințând că va solicita Agenției Naționale de Integritate ca aceștia să fie verificați, cerând totodată și verificarea acestora din punct de vedere disciplinar și prin prisma calificării lor.

Iată ce spune și avocatul lui Ilan Șor despre ședința Curții de Apel Chișinău, organizată pe timp de coronavirus.

IULIAN BALAN, avocat: E o încălcare flagrantă a instituirii stării de urgență de către comisia extraordinară. Este o atentare la viața și sănătatea justițiabililor și credem că sunt indicatori fermi ai faptului că judecătorii sunt imparțiali și presați de către actuala guvernare.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Știrile orei 13:00 la Televiziunea Centrală – 2020-07-07