Știrea zilei

Ilan Șor, despre furtul miliardului: O operațiune specială pentru eliminarea concurentului la care a participat și BNM | VIDEO

„Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” au fost lichidate în interesul lui Veaceslav Platon, care intenționa să instituie monopolul pe piața financiar-bancară din Moldova. Declarația a fost făcută într-o conferință de presă de Ilan Șor, președintele Partidului Politic „ȘOR”. Deputatul a subliniat faptul că un rol decisiv în această operațiune l-au jucat fostul viceguvernator a Băncii Naționale a Moldovei Emma Tăbârță și fostul șef al Departamentului de supraveghere specială Ion Ropot. Acesta s-ar fi autonumit în calitate de administrator special al BEM și a gestionat banii pe care BNM i-a alocat în calitate de garanție de stat.

Ilan Șor a subliniat că societății i se impune nejustificat ideea precum că el ar fi responsabil de furtul miliardului, iar acest lucru se face intenţionat pentru a-i proteja pe autorii reali ai fraudei și ca să frâneze procesul de restituire a banilor furați.

ILAN ŞOR, preşedintele Partidului Politic „ŞOR”, deputat: „Aceşti bani din bugetul de stat au fost luaţi de către funcționarii de la Banca Naţională şi repartizaţi băncilor comerciale. În 2014 când am preluat Banca de Economii care era jefuită, toţi ştiau perfect că banca era jefuită până la venirea investitorilor privaţi.”

Preşedintele Partidului Politic ”ȘOR”, Ilan Șor, a mai menţionat că în procesul de lichidare a celor trei bănci comerciale: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, pentru care au fost alocate 13 miliarde de lei, au fost implicați angajați ai Băncii Naționale.

ILAN ŞOR, preşedintele Partidului Politic „ŞOR”, deputat: „Domnul Platon se afla într-o relaţie bună de prietenie în acel moment cu viceguvernatorul BNM, Emma Tăbârță şi anume ea controla în acel moment toate băncile comerciale şi vă demonstrez legătura lor de prietenie prin aceste corespondenţe, aici sunt multe detalii interesante, mesajele şi discuţii.”

De asemenea, Ilan Şor a declarat că şi șeful Direcției rezoluție bancară din cadrul BNM, Ion Ropot, este implicat în furtul bancar.

ILAN ŞOR, preşedintele Partidului Politic „ŞOR”, deputat: „Domnul Ropot singur s-a autoproclamat primul administrator al Băncii de Economii după înlăturarea acţionarilor şi el în calitate de funcţionar, a distribuit cele 13 miliarde de lei, furate de la stat. 13 miliarde au venit de la Banca Națională iar primele patru miliarde au fost date băncilor lui Platon. În aceste 13 miliarde au fost incluse şi 3 miliarde 300 milioane, 3 miliarde 300 milioane împrumuturi recunoscute de domnul Gaşchevici.

În acelaşi timp, deputatul Ilan Şor a precizat că BNM a alocat suma de 13,3 mlrd. de lei în calitate de garanție de stat pentru salvarea celor trei bănci, deși băncile nu aveau această necesitate, iar acționarii nu au solicitat acest lucru. Ulterior, în cele trei bănci, a fost instituită supravegherea directă care presupunea cheltuirea banilor la discreția sa, iar banii din cele trei bănci au început să fie scoși după 30 noiembrie 2014, când BNM a instituit regimul de supraveghere directă.

Totodată, Ilan Şor a declarat că, în sectorul bancar, criza și panica s-au amplificat mai ales după declarațiile lui Igor Dodon despre problemele de la BEM.

ILAN ŞOR, preşedintele Partidului Politic „ŞOR”, deputat: „Atunci noi asta nu înțelegeam, dar acum este foarte clar că asta a fost prima premisă pentru alocarea și cheltuirea a 13,3 mlrd. de lei.”

De asemenea, Ilan Șor a subliniat că președintele Igor Dodon și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi aplică o presiune fără precedent pe magistrați și procurori în vederea obținerii unei sentințe de condamnare, dar și pentru a ascunde implicarea unor funcționari în frauda bancară. În acelaşi timp, Ilan Șor a spus că este gata să vină în fața instanței doar cu două condiții: Să i se anuleze mandatul de arestare și să fie ședințele libere pentru presă ceea ce au cerut şi avocaţii săi tot timpul.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui nu ne-a răspuns la telefon pentru un comentariu, iar telefonată mai târziu, aceasta avea telefonul deconectat. Ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi a scris pe o reţea de socializare că îşi exercită mandatul conform Constituției şi în interesul Republicii Moldova.

În contextul declarațiilor făcute ieri de către deputatul Ilan Șor am încercat să obținem şi o reacţie din partea BNM. Purtătorul de cuvânt al instituţiei nu ne-a răspuns la telefon, iar la solicitarea pe care am transmis-o pe adresa băncii, până în acest moment nu am primit niciun răspuns.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro | VIDEO

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro din ce-a de-a doua tranșă …