Știrea zilei

Igor Dodon: Plata serviciilor comunale nu va fi anulată. Statul nu are bani ca să-și asume astfel de cheltuieli | VIDEO

În pofida faptului că în țară a fost instituită stare de urgență, iar o mare parte dintre angajați stau acasă, după ce companiile la care lucrează s-au închis, președintele, Igor Dodon, anunță că plata serviciilor comunale nu va fi anulată. Șeful statului spune că statul nu are bani ca să-și asume astfel de cheltuieli, iar furnizorii vor suferi pierderi enorme dacă facturile nu vor fi achitate la timp.

Președintele, Igor Dodon, a atenționat cetățenii că riscă să rămână fără lumină, apă și gaze naturale, dacă nu vor achita facturile la timp. Dodon a explicat că neplata în termen ar avea consecințe grave, deoarece companiile respective vor suferi pierderi enorme și riscă să-și sisteze activitatea.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: Eu înțeleg concetățenii și eu îi înțeleg foarte bine pe cei care îmi scriu, domn președinte, anulați tarifele pe luna martie-aprilie. Dacă noi anulăm tarifele pe luna martie-aprilie, întreprinderile respective vor pierde un miliard de lei. Dacă nu găsim alte surse, ei își stopează activitatea.

Potrivit președintelui, dacă statul și-ar asuma achitarea facturilor pentru cetățeni, vor fi diminuate veniturile prevăzute în bugetul de stat pentru alte domenii. Iar pentru acoperirea lor ar fi necesară identificarea unor noi surse financiare, care ar impune autoritățile să ia măsuri drastice, cum ar fi, de exemplu, majorarea impozitelor. Igor Dodon a mai spus că ia în calcul varianta ca statul să achite doar facturile care sunt mai mici de o sută de lei. Experții în energetică spun însă că la acest capitol, Guvernul nu are un plan bine stabilit pentru achitarea serviciilor și protejarea cetățenilor.

SERGIU TOFILAT, expert în energetică: Nici în perioadele de până la pandemie, Guvernul nu avea un mecanism clar și eficient de compensații. Noi trebuie să înțelegem foarte clar că o parte din populație nu are posibilitatea să achite facturile, deci statul trebuie să o protejeze. Nici pe timpuri bune nu aveau un mecanism, nici cu atât mai mult acum, nu știu dacă se lucrează la asta.

Amintim că în municipiul Orhei, la solicitarea primăriei, termenul de achitare a facturilor la apă și canalizare a fost extins până în data de 15 aprilie. Acesta ar putea fi extins dacă situația legată de răspândirea virusului COVID-19 nu se va îmbunătăți.

  •  
  •  
  • 2
  •  

Citește și

Încă 142 de cazuri noi de infectare cu Covid-19

Alte 142 cazuri noi de infectare cu Covid-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. …