1 decembrie 2019, duminică
Știrea zilei

Igor Dodon, nemulțumit de activitatea Guvernului Sandu | VIDEO

Dragoste cu năbădăi dintre ACUM și PSRM. Igor Dodon se arată nemulțumit de activitatea Guvernului Sandu care a majorat taxele și impozitele. La o întâlnire cu socialiștii, șeful statului a declarat că va interveni să discute subiectul atât cu membrii cabinetului de miniștri, cât și cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional.

Responsabili de la Guvern nu au raspuns la telefon pentru comentarii.

Dupa un șir de critici ale consilierului prezidențial, iată că președintele iși arată nemulțumirea față de deciziile Guvernului Sandu de a majora taxele la impozitele, dar și de a anula o serie de facilități.

„Ținând cont de multiplele obiecții din partea mediului de afaceri, am hotărât să avem discuții separate mai detaliate cu guvernul și reprezentanța FMI referitor la oportunitatea și efectele masurilor propuse, în special celor de majorare a unor impozite”, a scris Igor Dodon, dupa o întrevedere cu deputații socialiști.

Premierul, Maia Sandu, nu a avut o reacție la declarațiile președintelui, așa cum o face de obicei, iar serviciul de presă al Ministerului Finanțelor ne-a declarat ca va avea o poziție mai târziu.

ADRIAN PLATON, șef Serviciul de presă al Ministerului Finanțelor:

„Eu o sa revin ulterior cu un comentariu al conducerii. Lasați-mi o adresă de e-mail și o să va remit un răspuns cât de curand îl am.”

 Contactați de noi, reprezentanții FMI în Moldova ne-au declarat că, deocamdată, nu au primit nicio solicitare de la președinție. Totodată FMI a precizat că:

„Actualul acord expiră la începutul lunii noiembrie și nu există nicio posibilitate de a purta noi negocieri în cadrul acestui program. Iar după expirarea acordului, tranșele de asistența financiară rămase nu vor mai fi alocate. Va trebui  se purceadă la negocierea unui nou acord, deja în 2020, care este un proces de durata„, se arată în declarația FMI pentru postul nostru de televiziune.

Guvernul a majorat un șir de taxe și impozite convenite cu Fondul Monetar Internațional. Astfel, s-a majorat până la 20 la sută cota TVA pentru proprietarii de hotele, restaurante și cafenele, se prevede majorarea taxelor pentru poluarea mediului, anularea amnistiei fiscale, impozitarea tichetelor de masă și a câștigurilor de la loterii. Vor fi taxate și coletele poștale cu o valoare de peste 200 euro. Inițiativa Ministerului Finanțelor a fost criticată dur de către sindicate, patronate și oamenii de afaceri, aceșia fiind nemulțumiți  nu au fost consultațînainte de a fi luată o decizie.

Totodată, consilierul prezidențial, Ion Chicu, a acuzat FMI impune condiții neadecvate realitățîi din Moldova. Reprezentantul FMI, Volodimir Tulin, amenință instituția va amâna oferirea împrumutului pentru Moldova, dacă Guvernul va renunța la noile măsuri fiscale.

La solicitarea noastră, Ministerul Finanțelor a venit totuși cu o reacție.

Potrivit unui comunicat, măsurile fiscale au fost coordonate atât cu parlamentul cât și cu președintele, înainte de finalizarea acordului cu FMI, iar cu unii agenți economici s-ar fi ajuns la unele compromisuri.

Modificările sunt finale și au fost incluse în proiectul de lege adoptat în ședința de guvern, vineri, și transmis Parlamentului, se mai arată în răspunsul Ministerului Finanțelor.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Parlamentul a votat o nouă componență a Biroului permanent

Deputații au adoptat, astăzi, Hotărârea privind componența numerică și nominală a Biroului permanent al Parlamentului, …