22 ianuarie 2020, miercuri
Știrea zilei

Igor Dodon: Între PSRM și Blocul ACUM trebuie să fie un pact de neagresiune | VIDEO

Socialiștii vor pact de neagresiune cu aliații lor. Asta este una din prevederile celui celui de-al doilea acord dintre PSRM și Blocul ”ACUM” care ar putea fi semnat săptămâna viitoare. Detalii despre noul document a oferit Igor Dodon, care spune că el va fi cel care va contrasemna noul acord.

Potrivit lui Igor Dodon, acordul conține mai multe compartimente, cum ar fi politica internă și cea externă, activitatea parlamentară și alegerile locale din luna octombrie curent. De asemenea, șeful statului spune că acordul mai prevede că nu vor fi acceptați traseiștii politici și crearea unor noi alianțe parlamentare, iar între PSRM și ACUM trebuie să existe un pact de neagresiune, ce ține de comportamentul în alegerile locale din toamnă.

IGOR DODON, președintele R.M:

„Alegerile locale din 20 octombrie sunt un obiectiv foarte important și aici între socialiști și ”ACUM” trebuie să fie condiții foarte clare cum participă. Eu cred că suntem la ultima etapă de semnare a acestui acord între două componente ale guvernării și mă refer la PSRM și Blocul ”ACUM”. Cel mai probabil acest acord va fi contrasemnat și de președintele țării ca suport pentru implementarea acestor reforme.”

ZINAIDA GRECEANÎI, președintele Parlamentului:

„Această foaie de parcurs, aceste priorități și aceste bune neînțelegeri trebuie să le avem în această majoritate parlamentară sau coaliție de guvernare. Trebuie să punem pe hârtie și să o facem transparentă, ca să cunoașteți și voi despre lucrurile acestea. Nu merge vorba despre partajări sau altceva, ci ceea ce o să facem noi în interesul societății.”

Deputatul ”PAS” Mihai Popșoi spune că acordul se negociază, iar pentru blocul ”ACUM” nu contează cine își va pune semnătura pe el, important este să fie un consens la nivelul partidelor, în legătură cu conținutul acestui document.

MIHAI POPȘOI, deputat PAS:

„Există opțiuni să-l semneze toți deputații, există opțiuni să-l semneze doar șefii fracțiunilor.(musca) 01.03-01.11 Cine semnează contează mai puțin, contează conținutul raportului și el să fie asumat și respectat de către toate părțile implicate. Acordul acela pe care l-am semnat atunci practic a fost epuizat, pachetul antioligarhic care a constituit baza primului acord a fost în mare parte implementat.”

Anterior, deputați din blocul ”ACUM” au declarat că acordul poate fi semnat doar după un amplu proces de reformare a justiţiei, demonopolizare, reforme economice şi măsuri de protecţie socială. Există și deputați de la ”ACUM” care sunt categoric împotriva continuării alianței cu socialiștii.

De exemplu, Octavian Țîcu a declarat că blocul ”ACUM” și socialiștii au intrat într-un „joc periculos, în care au loc partajări de funcții”. El a scris că, alianța este nocivă pentru viitorul blocului ACUM. Colegul său, deputatul Alexandru Slusari susține că Țîcu exagerează cu unele afirmații, dar fiecare are dreptul la opinie. Între ACUM și PSRM există un acord temporar, semnat la începutul lunii iunie, prin care s-au angajat să scoată de la putere democrații.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ex-vicepreședinte PPDA: Blocul ACUM a fost un pas eronat și nu mai există ca formațiune politică | VIDEO

Ex-vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, unul dintre fondatorii PPDA, Stanislav Pavlovschi, dă vina pe Maia …