Știrea zilei

Igor Dodon îi dă dreptate lui Ilan Șor referitor la raportul Kroll

Președintele Igor Dodon a declarat joi, 14 mai, după ședința Consiliului Suprem de Securitate că raportul companiei de detectivi Kroll, pentru care statul a plătit bani enormi, mai degrabă a încurcat la investigarea fraudei decât a contribuit la identificarea vinovaților în jaful bancar din 2014.

Dodon a declarat într-un briefing de presă că raportul Kroll a fost o filieră greșită, iar organele de anchetă s-au ocupat de altceva decât cu investigarea reală a fraudei. Dodon a recunoscut că investigațiile pe dosarul furtului miliardului au fost mimate în mare parte.

Este de menționat că și anterior au existat voci critice atât din partea politicienilor, cât și a experților în privința eficienței și a oportunității implicării Kroll în investigarea fraudei, mai ales că pentru activitatea companiei statul a și cheltuit bani mari, fără a divulga însă cifra exactă.

Avocatul regal britanic James Ramsden a declarat despre rapoartele Kroll 1 și Kroll 2 că nu conțin argumente și dovezi, ci simple impresii și presupuneri care sunt prezentate ca adevărul absolut. Raportul Kroll, spunea avocatul, a utilizat anumite date în contradicție cu legislația națională și internațională.

„Rapoartele Kroll nu încearcă să analizeze datele și dovezile că înainte de 2013 BEM a fost deținută de stat și a fost controlată de Vlad Filat”, a preciza, anterior, cunoscutul avocat britanic. Fostul director al CNA, Viorel Chetraru a criticat în termeni duri raportul Kroll spunând, în 2015, că acesta este „numai pentru beletristică şi deranjuri publice”.

De menționat că anterior și liderul Partidului „ȘOR” Ilan Șor a afirmat că raportul Kroll a indus în eroare, în multe privințe, organele de anchetă. Ilan Șor afirma că raportul Kroll-2 nu scoate nimic nou la iveală și lasă societatea civilă cu mai multe întrebări. Mai mult, acesta a declarat acum câțiva ani că i s-ar fi propus chiar să mituiască Kroll, ca numele său să nu apară în raport.

Amintim că rapoartele Kroll au fost elaborate de companiile Kroll și Steptoe & Johnson la solicitarea Băncii Naționale a Moldovei. Recent, Ilan Șor a declarat într-o conferință de presă că principalii executori ai fostului bancar au fost funcționari din BNM, care au executat o schemă a afaceristului Veaceslav Platon. La 13 mai a.c., procurorul general, Alexandr Stoianoglo a declarat într-un interviu pentru NewsMaker că BNM, care poartă o mare vină de ceea ce s-a întâmplat în sistemul bancar s-a îndepărtat de la investigarea furtului miliardului.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ilan Șor a răspuns la acuzațiile lui Igor Dodon: Atacurile nefondate în adresa Partidului ”ȘOR”, intenția de a pune vina pe umeri străini | VIDEO

Atacurile nefondate în adresa Partidului Politic ”ȘOR”, intenția de a pune vina pe umeri străini, …