Știrea zilei

Igor Dodon: Eliberarea lui Vlad Filat a fost pregătită de fosta guvernare | VIDEO update

Eliberarea lui Vlad Filat a fost pregătită de fosta guvernare, iar legalitatea deciziei trezește mari semne de întrebare. Declarația aparține lui Igor Dodon și a fost făcută după ședința Consiliului Suprem de Securitate. În același timp, ministrul Justiției spune că Filat nu putea fi eliberat pentru că nu a ispășit 2/3 din termenul de detenție, iar componența comisiei, care a cerut eliberarea lui, ar fi fost schimbată de câteva ori, ceea ce trezește suspiciuni, a mai declarat Nagacevschi.

Fadei Nagacevschi a declarat că la 12 noiembrie, în ziua căderii Guvernului, șeful Penitenciarului unde era deținut fostul premier, a cerut instanței eliberarea condiționată a lui Filat, înainte de termen. Ministrul Justiției spune că la baza cererii a stat un proces-verbal al comisiei închisorii, alcătuită din 11 membri, care și-a schimbat componența de trei ori în ultima perioadă.

FADEI NAGACEVSCHI, ministrul Justiției: În noiembrie, pe data de 8, se întrunește comisia prin care se constată că domnul Filat poate fi eliberat înainte de termen din penitenciar, pe 12 noiembrie, ziua căderii Guvernului, șeful interimar care, am uitat să menționez, al penitenciarului nr. 13 este numit în funcție în luna august 2019 pe vremea ministrului Stamate. Nu vreau să învinuiesc pe nimeni, dar lucrurile sunt prea suspecte.

Nagacevschi s-a arătat supărat că nu a fost informat despre eliberarea lui Filat, iar, în consecință mai mulți reprezentanți ai Administrației Penitenciarelor au fost demiși.

El mai spune că această eliberare ar fi ilegală, deoarece din cei 9 ani de detenție, fostul premier a stat doar patru ani, iar asta nu constituie 2/3 din pedeapsă. Totuși, Vlad Filat ar putea să ocupe și funcţii de răspundere, spune ministrul.

FADEI NAGACEVSCHI, ministrul Justiției: În măsura în care încheierea instanţei de judecată prevede acest lucru şi în măsura în care această încheier a instanței de judecată va fi menţinută de către instanţ ierarhic superioară, evident.

Șeful statului spune că eliberarea lui Vlad Filat ar fi fost pregătită de gătre Guvernul Sandu. În același timp, el declară că își asumă o parte din responsabilitate, pentru că a învestit acel executiv.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: Această eliberare a fost pregătită de fosta guvernare.  Cine a fost prim-ministru, cine a fost ministrul Justiției care a gestionat acest dosar – cred că răspunsul îl cunoașteți. Reducerea termenului de 709 zile a avut loc cu aprobarea tacită, neatacarea în instanțele de judecată de către fostul guvern și ministru al justiției.

Igor Dodon a declarat că în sistemul judecătoresc este un haos total, iar acum și alți deținuți ar putea să iasă la libertate, aplicând aceeași procedură ca în cazul Filat.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: Astfel de cazuri sunt zeci, care așteaptă. SIS-ul a informat-o pe Maia Sandu în luna octombrie că sunt riscuri de a se merge pe formula respectivă, pentru ca hoții în lege și hoții cu dosare pe omoruri să iasă din pușcărie. Ce au făcut? Au făcut comisii ca să-l elibereze pe Filat.

Igor Dodon a mai spus că Filat nu putea fi eliberat pentru că nu ar fi recuperat integral prejudiciul adus statului, ceea ce constituie 25 de milioane de dolari.

Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare, pentru trafic de influență şi corupere pasivă. Pe tot parcursul cauzei el nu și-a recunoscut vina și a declarat că dosarul său este unul politic.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Premierul Ion Chicu a rămas fără Consilierul pe comunicare: Vitalie Dragancea a demisionat. Care a fost motivul | VIDEO

Consilierul pe comunicare al premierului, Vitalie Dragancea, a demisionat. Dacă pentru unele instituții de presă …