Știrea zilei

Igor Dodon, despre starea de urgență: Grădinițele și școlile vor fi deschise ultimele

Indiferent de perioada în care în Republica Moldova va fi în vigoare starea de urgență, grădinițele și școlile vor fi deschise ultimele. Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon, în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune. Șeful statului a ținut să precizeze că elevii nu vor reveni în clasele de studiu până când pericolul unei posibile infectări va dispărea în totalitate, scrie agora.md.

 „Vom relaxa unele sectoare. Sperăm că la anumite etape vom relaxa activitățile economice și doar la ultima etapă vom reveni la interdicțiile impuse sistemului de învățământ. Grădinițele, școlile și universitățile vor reveni la normal doar în ultima etapă, când nu va mai exista niciun risc. Cred că pandemia va schimba multe lucruri în lume și cred că tendința învățământului online e bună”, a spus Igor Dodon.

Cât despre opțiunile de recuperare a procesului de studiu, șeful statului susține că indiferent de cât va dura acest proces, copiii nu vor rămâne fără vacanța de vară:

„Nu știm cât va dura această situație. Vom încerca să recuperăm prin procesul de studii online tot ceea ce ține de curriculă, tot ce a fost până acum. Vom recupera pe parcurs, apoi depinde cât va dura. Este vorba de examenele de absolvire a elevilor de liceu care trebuie să meargă la următoarea etapă de studii. Nu putem să renunțăm la aceste lucruri. Toate deciziile vor fi luate în funcție de cât va dura starea de urgență. Nu cred că doar în Moldova, va fi o decizie comună luată în concordanță cu destinațiile. Totuși, copiii au dreptul la vacanța de vară”.

Deși starea de urgență a fost declarată pentru un termen de 60 de zile, Igor Dodon nu exclude că perioada ar putea fi extinsă.

„Ne dorim ca această stare de urgență să se încheie mai repede. Să fim realiști: ar fi ideal să nu fie necesară prelungirea acesteia. Doar China a ieșit din stare de urgență după aproape trei luni, dar nu ne putem compara cu China cu măsurile lor dure și cu disciplina lor. Înseamnă că în Europa acest lucru ar putea să dureze mai mult. În situația în care avem focare grave, unde avem mulți moldoveni, vom menține starea de urgență atâta timp cât vom fi siguri că nu vom aduce altă etapă de pandemie în Moldova” , a conchis șeful statului.

În Republica Moldova, toate grădinițele și școlile din țară au fost închise începând cu, miercuri, 11 martie. Măsura a fost anunțată de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ce au fost confirmate noi cazuri de coronavirus pe teritoriul țării noastre.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Datele celui mai recent sondaj: PP „ȘOR” – în Top 3 cea mai influentă forță politică. Ilan Șor – al treilea cel mai important politician | VIDEO

Partidul Politic „ȘOR” este a treia cea mai importantă forță din Moldova, iar liderul formațiunii, …