Știrea zilei

Igor Dodon anunţă când ar putea avea loc următoarea ședinţă a Parlamentului | VIDEO

Următoarea ședinţă a Parlamentului ar putea avea loc sâmbătă, 8 iunie. Despre aceasta a anunțat șeful statului statului, Igor Dodon, într-o ediție specială, la un post privat de televiziune. Tot aici Dodon i-a numit pe cei din Blocul „ACUM” slabi și nepregătiți pentru guvernare. Pe de altă parte, liderul PPDA, Andrei Năstase s-a arătat indignat de faptul că președintele ţării anunţă când va avea loc următoarea ședinţă.

Șeful statului este de părere că următoarea ședință a Parlamentului ar putea avea loc în această sâmbătă, dacă în următoarele zile magistrații de la Curtea Constituțională vor pronunța decizia, potrivit căreia, termenul de trei luni de zile oferit de Constituție parlamentarilor pentru învestirea unui nou Guvern, expiră pe 9 iunie.

Potrivit lui Dodon, „sunt două opțiuni: fie în ultima zi când va mai putea fi organizată ședința Parlamentului, adică sâmbătă și asta cel mai probabil așa și va fi; fie mai sunt câteva șanse ca decizia să spună că acest termen expiră pe 21 iunie”.

În cadrul aceleiași ediții, Dodon despre cei din Blocul „ACUM”: „Ei ar trebui să fie, preferabil, în opoziție (…) Inițial cei din ACUM nu s-au gândit să ajungă la putere, ei nu sunt pregătiți pentru asta și ei știu că nu sunt pregătiți și știu că sunt slabi”, a declarat Dodon.”

La rândul său, liderul PPDA, Andrei Năstase s-a arătat indignat de faptul că președintele ţării anunţă când va avea loc ședinţa Parlamentului. În cadrul unei emisiunii televizate Năstase declară că Dodon ar umili o ţară anunțând despre ședinţa Legislativului. Năstase se întreabă: „De ce în aceste luni nu s-a votat nicio lege, nu s-a votat președintele Parlamentului. De ce doar după vizita unui oficial al Federaţiei Ruse să-i vedem la discuţii? Trei luni am stat și i-am așteptat”, a conchis Năstase.

Mai mult, șeful statului s-a dat cu părerea că, totuși, scenariul alegerilor anticipate este cel mai plauzibil.

Prima ședință a noului Parlament a avut loc pe 21 martie 2019. Aceasta a fost întreruptă însă din motiv că, în lipsa unei majorități parlamentare, deputații nu au putut să aleagă organele de conducere ale Legislativului.

Constituția prevede că șeful statului poate să dizolve Parlamentul, dacă organul legislativ în decurs de trei luni nu adoptă legi sau nu investește un nou Guvern.

Acum aproximativ două săptămâni, reprezentanții Președinției s-au adresat la la Curtea Constituțională pentru a solicita o interpretare a acestei prevederi a Constituției și a oferi o claritate, când expiră termenul după care poate fi dizolvat Parlamentul – pe 9 iunie, la trei luni de la validarea alegerilor, sau pe 21 iunie, la trei luni de la ședința de constituire a noului Legislativ.

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

dodon

Partidul Democrat cere convocarea de urgență a Consiliului Coaliției: „Declarațiile lui Chicu sunt inadmisibile”

Partidul Democrat (PDM) se disociază de declarațiile prim-ministrului Ion Chicu, se arată într-un comunicat al …