Știrea zilei

Igor Dodon, acuzat de implicare în campania electorală | VIDEO

Președintele Igor Dodon profită de funcția sa și continuă să fie promotorul socialiștilor, în anumite activități cu tentă electorală. Este concluzia Asociației Promo-LEX, care a lansat cel de-al doilea raport al Misiunii de Observare a alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019. Observatorii au identificat mai multe încălcări din partea partidelor politice ce țin de desfășurarea scrutinului. Raportul a fost efectuat în perioada 15 august – 3 septembrie. Purtătorul de cuvânt al șefului statului nu a răspuns apelurilor noastre pentru a comenta acuzațiile.

Observatorii Promo-LEX au identificat  cel puțin 40 cazuri ce pot fi interpretate drept  activități cu tentă electorală, iar cele mai multe vin din partea șefului statului.

Pavel Postica: „Regretabil, dar se pare că președintele RM, Igor Dodon, la fel ca și în scrutinele precedente, profită de funcția publică pe care o are și, prin transferul de imagine, participă la evenimente politice cu tentă electorală ale Partidului Socialiștilor.”

Totodată, observatorii Promo-LEX se arată îngrijorați de modificarea procesului electoral ce vizează agitația electorală, finanțarea campaniilor electorale, desemnarea și înregistrarea concurenților. Aici, asociația atrage atenția la anumite prevederi care vor fi aplicate în mod diferențiat pentru cele două scrutine din 20 octombrie 2019, însemnând că alegerile parlamentare noi se vor desfășura potrivit legislației electorale vechi, iar cele locale generale în baza legislației  noi.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„Controversat și fără consens”. Comisia de la Veneția critică modul în care au fost numiți patru membri CSM

Comisia de la Veneția a venit cu o reacție la numirea a patru membri ai Consiliului …