Știrea zilei

Igiena și siguranța, pe primul loc la Orhei: Instituțiile de învățământ, supuse zilnic dezinfecției | VIDEO

Pentru a preveni răspândirea coronavirusului, instituțiile de învățământ din toată țara sunt închise pentru elevi, dar nu și pentru profesori. Cadrele didactice sunt prezente la locurile de muncă, s-a schimbat doar modalitatea de comunicare cu elevii. Aceștia primesc temele prin intermediul e-mail-urilor și al rețelelor de socializare. În timp ce copiii sunt în vacanță neplanificată, în instituțiile de învățământ din Orhei sunt dezinfectate toate sălile de clasă.

Liceul Alecu Russo din Orhei, în toiul unei zile de muncă. Alla Veverița, profesoară de chimie și biologie este în clasă, studiază materialele didactice, stabilește temele pentru elevii săi și le trimite prin e-mail. Vacanța neplanificată nu trebuie să afecteze procesul de studii, chiar dacă se desfășoară la distanță, spune dascălul.

ALLA VEVERIȚA, profesor, Liceul Teoretic ”Alecu Russo”, Orhei: „Fiecare profesor prezintă tema pentru acasă elevilor, prin rețelele de socializare, comunicăm cu părinții și elevii, astfel li se propun diverse teste, postere, proiecte, exerciții și, desigur că, fiecare profesor va încuraja elevii cu note, atunci când se vor întoarce cu bine la ore.”

În timp ce pedagogii sunt ocupați cu procesul de studii, personalul tehnic curăță și dezinfectează toate suprafețele. Și nu e o simplă curățenie, în proces sunt incluse soluții speciale.

DANIELA ZUBCO, asistent medical, liceul Teoretic ”Alecu Russo”, Orhei: „Noi folosim soluție de septocloral, în pastiluțe, se dizolvă la o anumită cantitate de apă și avem lavete, care sunt de unică folosință. Ele sunt permanent, suntem dotați. Avem detergenți, dezinfectanți, avem totul.”

Sălile de studii, grupurile sanitare, cantina, coridoarele și chiar biblioteca – toate sunt supuse procesului de dezinfecție de câteva ori pe zi, și nu doar în școli, ci și în instituțiile preșcolare. În zilele următoare, pe terenurile de joacă din grădinițe nu vor mai răsuna glasurile copiilor. Chiar și așa, dezinfectarea continuă.

MAIA POPESCU, director Gradinița № 5, Orhei: „Toate cărțile, toate rechizitele, tot pe ce se poate de pus mânuța, care prezintă un risc de infecție, în momentul de față, noi începem să le dezinfectam. Și mobilierul, și mesele, și pe geamuri, și florile, absolut tot ce ține de inventarul din instituție.”

MARINA CERNEAC, director Gradinița №1, Orhei: „Avem cantități suficiente de dezinfectanți, am fost asigurați de Primărie. Și produse de igienă avem destule. De asemenea, Primăria ne-a asigurat cu măști și mănuși de unică folosință.”

Educatorii, la fel ca și profesorii, în paralel cu procesul de dezinfectare, pregătesc materialele didactice pentru activitățile copiilor. Fiecare pedagog este ține legătura cu elevii și părinții acestora, monitorizează de la distanță sănătatea copiilor și îi îndeamnă să țină cont de măsurile preventive și să nu iasă din casă, decât pentru necesități stringente.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„Rezemați de gard, pereți și pe pietre”: Sănătatea vârstnicilor, pusă în pericol de necesitatea de recalculare a pensiilor | VIDEO

În plină pandemie, sute de vârstnici s-au îmbulzit în fața unui birou al Casei Naţionale …