29 ianuarie 2020, miercuri
Știrea zilei

Iarnă blândă a zăpăcit florile și pomii din țară | VIDEO

Vremea deosebit de caldă în plină iarnă a bulversat plantele. În ultimele săptămâni, în Moldova temperaturile înalte au favorizat înmugurirea pomilor și apariția florilor de primăvară.

Iarna blândă a adus primăvara în Grădina Botanică din capitală. Astfel, caprifoiul, călinul, cornul și încă cel puțin 7 plante sunt pe cale să înflorească.

Potrivit specialiștilor, din cauza valorilor termice pozitive și constante, peste câteva zile în Grădina Botanică se va simți mirosul florilor de magnolie.

Și dacă arbuștii de caprifoi și alte plante decorative au ajuns la Grădina Botanică din alte țări, liliacul este o plantă răspândită în Moldova, care dă în floare abia spre sfârșitul lui aprilie.

ELIZAVETA ONICA doctor în științe biologice: „Acesta este liliacul. Îl vedeți cum în plină iarnă a început deja să desfacă mugurii și chiar apariția primelor frunzulițe. Dar oscilațiile de temperatură din timpul nopții au afectat de-acuma vârfurile frunzulițelor.”

Doar zăpada poate salva plantele înmugurite prematur, însă meteorologii nu vin cu vești îmbucurătoare.

GHENADIE ROȘCA șef, CPM al Serviciului Hidrometeorologic de Stat: „Până la sfârșitul lunii nu ne așteptăm în general să avem schimbări esențiale în temperaturi. Ne așteptăm ca temperaturile să fie oscilative, între 0 și +5, chiar mai ridicate.”

Potrivit specialiștilor în meteorologie, în următoarele zile nu se așteaptă precipitații.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Guvernul a decis: Pînzari, restabilit și eliberat din funcția de șef al IGP

Cabinetul de miniștri l-a eliberat din funcția de șef al IGP pe Alexandru Pînzari, după …