Știrea zilei

Guvernul vrea anularea concursului pentru selectarea Procurorului General | VIDEO Update

Concursul organizat de Consiliul Superior al Procurorilor privind selectarea Procurorului General ar putea fi anulat. Despre asta a anunțat ministrul de Interne, Andrei Năstase la un post privat de televiziune. Deocamdată, reprezentanții Consiliului Superior al Procurorilor nu ne-au răspuns la telefon pentru a comenta declarațiile.

Potrivit lui Năstase, cei din blocul ACUM sunt determinați ca să schimbe legea cu privire la Procuratura, cât mai curând, astfel încât concursul să fie anulat. Referindu-se la posibilitatea de a fi selectat un procuror european, așa cum anunțau anterior cei de la PAS și PPDA, șeful de la Interne a declarat că pentru asta este necesar ca să fie modificat cadrul normativ, astfel că discuțiile la acest subiect sunt inutile.

Șapte candidați au depus dosarele în concursul pentru funcția de procuror general. Potrivit listei făcute publice de Procuratura Generală , în competiție s-au înregistrat mai mulți procurori, dar și un avocat. Conform regulamentului, în termen de până la 20 de zile lucrătoare, Consiliul Superior al Procurorilor va anunța lista candidaților care au depus dosarele complete și îndeplinesc condiția de participare la concurs.

Concursul pentru funcția de procuror general este desfășurat în pofida faptului că ministerul Justiției planifică modificări în procedura de alegere a șefului Procuraturii.

Potrivit legii actuale cu privire la procuratură, concursul pentru fotoliul de procuror-șef este desfășurat de Consiliul Superior al Procurorilor.

Precizăm că în ședința de astăzi Guvernul a aprobat proiectul privind modificarea Legii procuraturii. Aceasta prevede o nouă procedură de numire a procurorului general prin instituirea unei comisii conduse de Ministerul Justiției, care va selecta candidați pe care îi va propune Consiliului Superior al Procurorilor, în condițiile în care în prezent candidații sunt selectați de CSP. Documentul prevede și modificarea criteriilor pentru selectarea procurorului general, astfel că vor putea participa și candidații care au experiență de activitate în avocatură sau ca ofițeri de urmărire penală.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Fost Ministru al Sănătății: Spitalele din țară ar putea deveni adevărate pepiniere de coronavirus | VIDEO

Spitalele din țară ar putea deveni adevărate pepiniere de coronavirus, dacă toți lucrătorii medicali din …