22 februarie 2020, sâmbătă
Știrea zilei

Guvernul amână, din nou, punerea în aplicare a taxelor vamale pentru firmele din Transnistria

Guvernul a decis să extindă, deja pentru a cincea oară, termenul de aplicare a scutirii de plata taxelor vamale pentru agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova care efectuează operațiuni de import-export prin trei puncte de trecere a frontierei mold-ucrainene, scrie mold-street.com.
Astfel, în ședința din 15 ianuarie 2020, Executivul condus de Ion Chicu a modificat o prevedere în Hotărârea Guvernului nr.960/2017 pentru punerea în aplicare a Legii nr.109/2017, stabilind că termenul de aplicare a scutirii este  extins cu încă un an, până pe 31 ianuarie 2021.

Control vamal formal

Termenul actual de 1 februarie 2020 a fost stabilit în luna mai 2019 de Guvernul Filip, care anterior cu o periodicitate de o dată la jumătate de an stabilea un nou termen de punere în aplicare a unor măsuri de control la trecerea frontierei, de control vamal și asigurarea regimului fiscal în cadrul controlului comun la unele puncte de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene.

E vorba de punctele de trecere Pervomaisk–Cuciurgan, Goianul Nou–Platonovo și Novosavițkoe–Cuciurgan de pe segmentul transnistrean al frontierei mold-ucrainene.

În consecință, companiile din regiunea separatistă, chiar dacă vor trebui să treacă mărfurile peste frontieră, conform procedurii stabilite de Serviciul Vamal, ele nu sunt obligate să achite taxe, dar cu condiţia rămânerii mărfurilor pe teritoriul necontrolat de către organele constituţionale.

În căutarea unei soluții viabile

Motivul invocat de Ministerul Finanțelor pentru extinderea cu încă 12 luni a perioadei, în care firmele din regiune beneficiază de scutiri la plata taxelor vamale, este „necesitatea identificării unei soluții viabile de înregistrare a instituțiilor publice din raioanele de est ale Republicii Moldova la Agenția Servicii Publice”, dar și necesitatea notificării suplimentare a agenților economici din raioanele de est despre obligativitatea înregistrării la ASP.

De notat că începând cu 18 aprilie 2018 a demarat controlul vamal comun în punctul de trecere a frontierei de stat (PTFS) Cuciurgan – Pervomaisc, iar pentru agenții economici care încă nu sunt înregistrați la Chișinău s-a oferit o perioadă de tranziție. Cât va dura aceasta nu este clar.

Or, inițial Serviciul Vamal a stabilit o procedură simplificată de perfectare pe o perioadă de trei luni de zile, până la data de 18 iulie 2018. Prin urmare, agenții economici neînregistrați erau îndemnați să efectueze procedurile de înregistrare necesare până la expirarea acestui termen, pentru a putea beneficia de toate facilitățile prevăzute.

Amintim că din 2017 în punctul de trecere a frontierei de stat Cuciurgan-Pervomaisk a demarat efectuarea în comun cu Ucraina a controlului vamal, proiect sprijinit de către Uniunea Europeană, inclusiv prin Misiunea EUBAM. Prin acest punct se efectuau peste 70% din operațiunile de export-import ale regiunii separatiste.

Totodată, autoritățile au promis că același control în comun va fi instalat în curând și în alte 12 puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene.

Autoritățile separatiste de la Tiraspol au calificat atunci aceste măsuri ca unele destinate de a sugruma economia regiunii. Cu toate acestea companiile din regiune nu au avut de suferit.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Încă 15.000 de euro din bugetul de stat pentru CEDO să radieze de pe rol câteva dosare

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat deciziile de radiere de pe rol în cauzele …