Știrea zilei

Guvernul a votat: Reguli mai stricte pentru diplomați

Diplomații, cu excepția celor care dețin funcții de demnitate publică, trebuie să se abțină, în exercitarea atribuțiilor ce le revin, de la manifestarea în public a convingerilor lor politice. Este una dintre prevederile unui proiect de lege elaborat de Ministerul de Externe, votat de Guvern în ședința din 26 februarie. „Pe lângă Guvern tehnocrat, vom avea un Minister de Externe apolitic. Diplomații noștri nu fac politică, dar servesc țării”, a declarat premierul Ion Chicu. Documentul urmează să fie examinat în Parlament, scrie agora.md.

Proiectul mai prevede includerea unei noi condiții pentru angajarea într-o funcție diplomatică sau consulară – persoana respectivă nu trebuie să fie membră de partid politic sau organizație social-politică. De asemenea, trebuie să cunoască două limbi de comunicare internațională, în loc de una, cum este în prezent.

Totodată, membrul personalului misiunii diplomatice sau al oficiului consular va putea fi rechemat înainte de termen din misiune fără acordul lui, dacă va participa în cadrul campaniilor electorale, fiind candidat, reprezentant, observator, persoană de încredere a candidatului, trezorier sau membru al grupului de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor.

Se mai propune ca și persoanele care nu mai activează în serviciul diplomatic să poată fi retrogradate sau să li se retragă rangul diplomatic pentru comiterea faptelor sancționate penal.

De asemenea, în urma expirării termenului de aflare în misiune, dacă diplomatul nu mai poate fi transferat în poziția deținută anterior, acesta va putea alege o funcție din cele vacante, propuse de Comisia de evaluare și concurs. În prezent, alegerea diplomatului este limită la două funcții vacante propuse.

Iar dacă persoanele angajate în funcţii diplomatice şi consulare sunt detașate în cadrul organizaţiilor internaţionale sau în misiunile lor diplomatice, Ministerul de Externe nu va menține funcțiile din care acestea au fost transferate.

Amintim că, recent, președintele Igor Dodon a criticat dur activitatea ambasadorilor Republicii Moldova, spunând că „nu fac nicio pleașă”. Discursul lui Dodon a fost criticat de mai mulți politicieni de la Chișinău. Deputatul PPDA Iurie Reniță l-a acuzat de „atac neconstituțional”, iar deputatul PAS Mihai Popșoi a menționat că aceasta reprezintă „o insultă gravă la adresa diplomaților”.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

LIVE | Declarații de presă ale deputatului PP „ȘOR”, Denis Ulanov, cu tema „Incompetență sau rea intenție? Procedura de angajare a răspunderii, în contradicție flagrantă cu hotărârea Curții Constituționale”