15 august 2020, sâmbătă
Știrea zilei

Guvernul a propus un proiect de lege pentru susținerea cetățenilor în perioada Stării de Urgență | VIDEO

Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru un proiect de lege care include mai multe măsuri de susținere, atât a cetățenilor, cât și a agenților economici, pe perioada stării de urgență. Ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuță, a explicat decizia executivului prin necesitatea urgentă de a fi aplicate unele măsuri.

Potrivit proiectului, pe perioada stării de urgență, venitul lunar minim garantat pentru familiile cu venituri mici ar urma să fie majorat de la 1107 lei până la 1300 lei. Documentul mai prevede creșterea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil, de la 50% (553 de lei) la 75% (975 de lei).

De asemenea, ajutorul minim de șomaj a fost stabilit la 2775 de lei. Proiectul prevede ca toate persoanele care se vor înregistra la subdiviziunile teritoriale a ocupării forței de muncă vor primi minimum ajutor de șomaj, indiferent dacă îndeplinesc sau nu condițiile necesare.

Și persoanele care dețin patentă de întreprinzător, dar au fost nevoite pe perioada stării de urgență să-și sisteze activitate, vor fi scutite de plata pentru aceasta. Mai mult, patentarilor, celor care practică activitate independent, dar și întreprinzătorilor individuali li se vor restitui contribuțiile sociale în sumă fixă.

Legea mai prevede reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA. Iar termenul de achitare a taxelor locale pentru agenții economici, care și-au sistat activitatea conform deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale, va fi prelungit până în data de 25 iulie.

Proiectul va fi considerat adoptat dacă, în termen de trei zile, nu este depusă o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. În cazul în care, totuși, acțiunile executivului vor fi contestate de deputați, moțiunea trebuie să fie susținută de cel puțin 51 de parlamentari.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19: 396 de cazuri noi au fost înregistrate, șase oameni au pierdut lupta cu virusul. Printre victime este și un medic, soția căruia a murit din cauza coronavirusului | VIDEO

396 de cazuri de infecție cu noul coronavirus au fost înregistrate astăzi, astfel bilanțul persoanelor …