Știrea zilei

Guvernul a aproba proiectul privind modificarea Legii Procuraturii | VIDEO

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi proiectul privind modificarea Legii Procuraturii deși, acum două săptămâni, la prezentarea acestuia, președintele Igor Dodon anunțase câteva obiecții. Mai exact, socialiștii și Blocul ACUM vedeau diferit modalitatea de alegere a unui nou procuror general. După ce a trecut astăzi de votul membrilor Executivului, documentul urmează să fie dezbătut și votat în Parlament.

Documentul aprobat prevede instituirea unei comisii conduse de Ministerul Justiției, care va organiza un concurs public și va selecta candidații pe care îi va propune Consiliului Superior al  Procurorilor.

Acum două săptămâni, la prezentarea proiectului ministrul Justiției, Olesea Stamate, declara că din comisie vor face parte un fost judecător sau procuror cu reputație ireproșabilă și experiență în  domeniu, ministrul Justiției, un reprezentant  al societății civile și un psiholog.

Atunci, șeful statului Igor Dodon considera că în această comisie ar mai trebui să fie implicate și persoane din cadrul altor instituții, precizând că modalitatea propusă presupune un monopol din  partea guvernului în procesul de selectare a candidatului.

Insistența președintelui a dat roade, astfel că în conformitate cu proiectul deja aprobat, în comisie  va fi inclus și un reprezentant al Președinției.

Au fost modificate și condițiile pentru potențialii candidați la funcția de procuror general – la concurs vor putea aplica procurori și judecători cu o experiență de muncă de cinci ani și avocați  care activează în domeniu de șapte ani.

Conform proiectului, dacă în urma respingerii unor candidați de către Consiliul Superior al Procurorilor va rămâne în concurs un singur candidat, comisia va putea completa lista sau va  anunța un nou concurs.

De asemenea, președintele va avea dreptul să respingă candidatul înaintat de acest consiliu la  funcția de procuror general.

Potrivit premierului Maia Sandu, documentul ar putea fi votat în lectură finală în prima jumătate a  săptămânii viitoare.

„Am discutat foarte mult și ne-au fost oferite asigurări că va fi susținută legea și, m ai mult decât atât, că legea va fi votată în următoarele zile, în prima jumătate a săptămânii.”

În aceste condiții, concursul organizat de către Consiliul Superior al Procurorilor, unde s-au  înregistrat șapte candidați pentru funcția de procuror general, va fi anulat.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

CC a decis: Alegerile parlamentare NU pot avea loc în aceeași zi cu cele prezidențiale | VIDEO

Magistrații constituționali au decis. Alegerile parlamentare nu pot fi organizate în aceeași zi cu cele …