Știrea zilei

Gurău despre promisiunea lui Dodon de a primi un credit din Rusia: Marja de PR în structura acestor declarații este foarte mare | VIDEO

La început a fost jumătate de miliard de dolari care s-a subțiat între timp și a rămas doar 200 de milioane. Este vorba despre creditul promis moldovenilor de către șeful statului pe care acesta s-a lăudat că îl va primi din Rusia pentru reparația drumurilor. Totuși, nu se știe aproape nimic despre acest împrumut, iar șeful statului speră ca până în primăvară să vină o parte din bani. Președintele își face imagine politică pentru că este în plin an electoral, iar dacă și va fi contractat acest împrumut, nu el îl va restitui, ci oamenii simpli, spune critic analistul politic Victor Gurău.

În noiembrie trecut, după una dintre vizitele în Rusia, președintele Igor Dodon se lăuda că Moscova este gată să ne ofere un credit de jumătate de miliard de dolari pentru reparația drumurilor.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: S-a luat decizia de principiu de deschidere a unei linii de credit de circa jumătate de miliard de dolari pentru proiecte de infrastructură în Republica Moldova. Prima tranșă ar fi de trei sute de milioane de dolari pentru anul următor.

La doar o lună după asta însă, suma împrumutului a scăzut cu 200 de milioane.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: Este vorba de un credit de 300 de milioane de dolari care a fost solicitat de Guvernul Republicii Moldova pentru a veni cu proiecte mari de infrastructură începând cu anul viitor.

Și, pe zi ce trece creditul de la ruși se subțiază. La începutul acestei luni, șeful statului deja vorbește de doar 200 de milioane de dolari.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: Noi am solicitat linia de creditare de circa 300-500 de milioane de dolari, nou atâta pe an nu ne trebuie. Cred că prima tranșă ar putea fi de 200 de milioane de dolari, sperăm că acești bani vor veni în Republica Moldova pe parcusul lunii februarie, începutul lunii martie. 

Negocierile la care se referă însă, Igor Dodon sunt ținute în taină. Nu se cunosc niciun fel de detalii despre noul împrumut și nici chiar reprezentanții guvernului nu știu prea multe. Contactat de noi, consilierul premierului, Vitalie Dragancea nu ne-a putut oferi informații exacte despre credit.

VITALIE DRAGANCEA, consilier pe comunicare al prim-ministrului Ion Chicu: Se negociază evident cu Ministerul Finanțelor din Federația Rusă fiindcă este în gestionare bugetul public din Federația Rusă și a banilor publici. Condițiile – este un credit suveran alocat pentru zece ani de zile. Dobânda, din câte înțeleg eu va fi cam la același nivel precum sunt dobânzile în cadrul creditelor oferite de alte instituții internaționale precum BERD, BEI.

Vitalie Dragancea ne-a mai spus că nu se știe nici câți kilometri de drum ar urma să fie reparați, dar nici ce sumă de bani va trebui să restituim rușilor. Pe de altă parte, analiștii politici sunt critici și spun că laudele în jurul acestui împrumut nu sunt decât un PR-politic pe care și-l face Igor Dodon în plin an electoral, iar nota de plată va fi achitată de oamenii simpli care vor trebui să întoarcă datoria.

VICTOR GURĂU analist politic: Nu cred că Dodon va fi cel care va semna, dacă va fi semnat vreun acord bilateral pe marginea acestui credit. În ultimă instanță cred că tot prim-ministrul sau un membru delegat al guvernului va semna acest acord. Politicianul întotdeauna face PRpolitic, chiar și atunci când doarme cu soția alături, pentru că asta este dimensiunea și rolul lui. Marja de PR în structura acestor declarații este foarte mare. 

Solicitați de noi, responsabili ai Ministerului Finanțelor, cel care negociază împrumutul cu partea rusă, ne-au declarat că acordul este la etapa de discuții și, deocamdată, nu sunt cunoscute condițiile de creditare care vor fi acceptate de părți. Instituția precizează că este vorba de 200 de milioane de dolari și nu știe câți kilometri de drum ar putea fi reparați din banii cetățenilor ruși.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Avia Invest a atacat Guvernul RM în judecată, cerând despăgubiri de 885 de milioane de euro

Acționarul companiei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău „Avia Invest” a depus o plângere împotriva Republicii …