Știrea zilei

Grecul găsit vinovat pentru abuz sexual față de copii din Moldova a fost eliberat

Nikos Georgiadis, unul dintre apropiații prim-ministrului Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a fost eliberat, chiar dacă anterior a fost găsit vinovat de prima instanță pentru abuz sexual față de copii. Este de menționat că acest cetățean grec a deținut funcția de consilier politic al lui Valeriu Lazăr, pe vremea când cel din urmă era vicepremier și ministru al Economiei, fiind finanțat de UE, scrie realitatea.md.

Noul Cod Penal i-a prins bine

Curtea de Apel, adică cea de-a doua instanță, a acceptat cererea avocaților privind revizuirea răspunderii penale în contextul în care termenul de prescripție a expirat potrivit ultimelor modificări ale Codului penal grec.

Procurorul de caz le-a explicat jurnaliștilor că judecătorul a fost impus de lege să ia o asemenea decizie, în același timp, arătându-se împotriva inadmisibilității continuării urmăririi penale pe acest dosar.

Avocații lui Nikos Georgiadis au subliniat că cea de-a doua instanță nu avea cum să nu dispună încetarea urmăririi penale, „din cauza expirării termenului de prescripție”.

Condamnatul a fost prezent în sala de judecată. El a pledat nevinovat pe parcursul procesului și, de această dată la fel, a ținut să menționeze că dosarul a fost fabricat.

„A fost un dosar fabricat din motive politice evidente. Sunt absolut nevinovat. Sper că niciun cetățean grec nu se va mai ciocni de o situație în care am fost eu. Sper că nimeni nu va simți pe propria piele ce înseamnă nedreptatea, nedreptatea pe care am trăit-o până acum”, a declarat Nikos Georgiadis.

Preistorie: „Chema băieți și le achita câte 400 de lei”

Încă nu se cunoaște dacă Nikos Georgiadis într-adevăr este nevinovat. El a venit în Republica Moldova în aprilie 2010. Potrivit Centrului de Combatere a Traficului de Persoane, ar fi întreținut relații sexuale cu mai mulți minori, cu vârstele cuprinse între 16 și 18 ani.

Din spusele oamenilor legii, diplomatul locuia într-un apartament luxos de 169 de metri pătrați, care se afla pe str. Petru Movilă din centrul capitalei, unde chema băieții pentru a-și satisface poftele sexule, achitându-le câte 400 de lei.

„Din probele noastre acumulate, Georgiadis a întreținut relații sexuale cu minori, aceștia provenind din familii sărace. Inițial, totul a pornit de la o rețea de traficanți, care ofereau străinilor minori pentru a-și satisface poftele sexuale. Printre acești străini era și numele unui oarecare Nick. Noi nu știam că el era diplomat, așa că am acumulat probe: video, interceptări telefonice, care demonstrau că acest Nick a întreținut relații sexuale cu băieți de până la 18 ani”, dezvăluia pe atunci directorul adjunct al CCTP, Iurie Podarilov, pentru ZN.

De ce autoritățile noastre nu au întreprins nimic?

Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova scria în 2011 că Poliția și Procuratura au anunțat că au lichidat o rețea de traficanți de copii și pedofili, capii grupării fiind arestați. Sub pretextul că organiza călătorii turistice prin Moldova, inclusiv prin regiunea transnistreană, și în Ucraina la Odesa, rețeaua, de fapt, oferea băieți minori pentru relații sexuale clienților veniți din străinătate. Ulterior, la nici o lună de la arestări, jurnaliștii au constatat că rețeaua continua să activeze. Jurnaliștii au reușit să închirieze, cu numai 55 de euro, un băiat de 15 ani, pentru o noapte. Discuțiile pentru „închirierea băiatului” au fost filmate cu camera ascunsă.

Cam pe acea vreme, Nikos Georgiadis a fost reținut de către organele de drept și eliberat în aceeași zi, pentru că a prezentat cardul diplomatic care îi oferea imunitate. Mai mult, Procuratura Generală a emis o ordonanță privind încetarea urmăririi penale.

„Materialele acumulate asupra diplomatului puteau fi expediate statului elen pentru a fi tras la răspundere penală sau declarat persona non grata. De ce nu au fost transmise ori declarate, deja nu ține de competența poliției, e treaba Procuraturii Generale”, a spus pentru sursa citată tot Iurie Podarilov.

Amintim că prima instanță din Atena l-a condamnat pe fostul diplomat în luna februarie 2019 la 28 de luni de închisoare și la o amendă de 20.000 de euro, dar i-a suspendat pedeapsa până la o decizie definitivă. Totodată, sunt voci care susțin versiunea dosarului fabricat, explicând că până acum nu a existat nicio plângere sau mărturie împotriva lui Nikos Georgiadis.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

O echipă de cercetători din China a dezvoltat deja un vaccin pentru virusul ucigaș | VIDEO

O rază de speranță pentru combaterea coronavirusului vine tot din China. O echipă de cercetători …