Știrea zilei

Geamuri sparte, altercații și drumuri blocate: Cum s-a desfășurat protestul veteranilor Războiului de pe Nistru? | VIDEO

Au spart ușa Guvernului cu un buzdugan și au încercat să intre în clădire. Mai mulți veterani ai conflictului armat de pe Nistru au protestat în fața executivului și au cerut demisia prim-ministrului, a președintelui și a ministrului de Externe. Aceștia sunt nemulțumiți că guvernarea i-ar „marginaliza” pe cei care au luptat ca să apere independența și integritatea țării. În timpul manifestației au avut loc altercații dintre protestatari și polițiști, iar circulația în perimetrul Pieții Marii Adunări Naționale a fost blocată. Protestul a fost organizat de Consiliul Național al Veteranilor de Război.

Mii de reprezentanți ai Consiliului vereranilor de război au cerut demisia cabinetului de miniștri și a șefului statului. Oamenii s-au arătat nemulțumiți de declarația ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, precum că Rusia a intervenit în Moldova pentru a opri vărsările de sânge, în timpul conflictului armat din 1992. Veteranii spun că nu li se respectă drepturile și că beneficiaza de o indemnizație mizeră.

Vedeți ce se face. Dau cu piciorul în noi, ne-au promis cinci sute de lei pe lună, dar ne dau trei sute. Mâine-poimâine o să ne spună să-i întoarcem și pe aceștia. Să ne dea o pensie, o poliță.

Jos acest Ciocoi împreună cu Guvernul. Guvernul trebuie să-și asume că demult trebuia să fie dat afară, să fie demis.

Noi am stat prin trenșee,dar lor azi le este bine, le este foarte bine. Dodon trebuie lichidat, trebuie dus la dubală. E trădător de neam, de țară, de patrie. Altă ieșire noi nu avem. 28 de ani așteptăm schimbare în țara asta.

Manifestanții au încercat să intre cu forța în clădirea Guvernului, iar unul dintre ei a spart cu un buzdugan ușa de sticlă de la intrare.

Ulterior, ei au blocat două troleibuze care se deplasau pe bulevardul Ștefan cel Mare. Într-o postare pe Facebook, președintele țării, Igor Dodon, spune că veteranii, care au protestat, trebuie trași la răspundere, pentru faptul că „au blocat traficul rutier”, iar în spatele acestor proteste ar sta unele „forțe politice”

Totodată, Șeful statului, spune ca autoritățile trebuie să acorde mai multă atenție veteranilor și că deja s-au găsit solutii pentru revendicarile lor. Același lucru a fost declarat și de ministrul Apărării, Victor Gaiuciuc, care a ieșit să discute cu protestatarii.

VICTOR GAICIUC, ministrul Apărări:  Multe din propuneri au fost rezolvate. Prim-ministrul deja a declarat astăzi că cei care nu au un loc de muncă vor beneficia de asistență medicală gratuită. Este vorba de aproape cinci mii de persoane.

Deși protestatarii l-au așteptat să iasă la ei, premierul i-a acuzat pe faceebook că ar fi conduși din umbră de către forțe care doresc destabilizarea situației din țară.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: Suntem cu toții mâhniți de acțiunea plină de istericale pe care au organizat-o unele forțe politice tăinuite, prin manipularea unui grup de protestatari și prin instigarea la ură și violență în această zi sfântă pentru țară.”

Totodată, ministrul de Externe Aureliu Ciocoi, a declarat că va pleca din funcție, doar dacă Parlamentul va decide acest lucru. Veteranii au anunțat că nu renunță la proteste și amenință cu blocarea intrărilor în oraș și a celor de frontieră. Din cauza protestului, traficul rutier în Piața Marii Adunțri Naționale și cel din străzile adiacente a fost paralizat. Mascații de la Fulger, carabinierii si pompierii au intervenit pentru a calma spiritele.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Situația la frontieră: Câți moldoveni au revenit în țară pe cale aeriană, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a …