Știrea zilei

Fumul incendiilor din Australia a traversat Pacificul și a ajuns în Chile și Argentina

Uniunea Europeană a activat, luni seară, Mecanismul de Protecție Civilă, iar Ministerul român de Interne a anunțat că răspunde acestui apel, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.  

La nivelul Uniunii va fi constituită o rezervă de forțe de intervenție și salvare pe care oficialii australieni o pot accesa în totalitate sau parțial, precizează MAI. Între timp, în Australia, bilanţul a ajuns la 25 de morţi, 8 milioane de hectare şi 2.000 de case distruse de foc.

Fumul incendiilor din Australia a traversat Pacificul și a ajuns în Chile și Argentina, au confirmat serviciile meteorologice din America de Sud.

Înconjurați de flăcări din septembrie, locuitorii din Sydney au primit cu speranţă şi chiote de bucurie ploile din ultimele zile.

Precipitațiile nu sunt destul de puternice pentru a stige focul iar meteorologii spun că arşiţa şi vântul se vor instala din nou, până la sfârşit săptămânii. Ploaia doar le-au dat răgaz autorităţilor să redeschidă drumuri şi să mai evacueze oameni.

Șase zile ascunși de flăcări într-un cinematograf

Salvatorii au ajuns, după șase zile, la 500 de copii şi adulţi care s-au adăpostit într-o sală de cinema. Pentru a-i linişti pe cei mici care nu înțelegeau de ce nu mai pleacă acasă, proprietarii cinematografului au difuzat ore în șir filmele Frozen și Happy Feet.

– Focul a venit de peste deal și a trecut mai întâi peste fabrica de conserve, apoi și-a schimbat direcția spre noi și peste vale.

– În regiunea asta, impactul este devastator. Regiunea este dependentă de exploatarea lemnului. Copacii, pinii din zonă, folosiți la construcții pe cuprinsul Australiei, în statele din est, au nevoie de 20-30 de ani să ajungă la maturitate.

Mulți australieni au devenit, de nevoie, pompieri în lupta cu incendiile care înghit case, ferme și vegetația sălbatică. Unii dintre ei își riscă viața ca să salveze animalele prinse între flăcări.

– Am găsit un pui de cangur în incendiu.

– Băiețelul meu. L-am salvat din flăcări.

Pompierii profesioniști se opresc adesea ca să ajute animalele, fie că le scot din mijlocul focului, fie că doar le dau apă.

Familia regretatului ecolog și realizator de televiziune Steve Irwin, cunoscut din emisiunea „The Crocodile Hunter”, a salvat 90.000 de animale. Acestea sunt tratate la spitalul veterinar pe care îl deține.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Apocalipsă la Beirut: 100 de persoane au murit și 4000 au fost rănite, clădirile au fost avariate, iar străzile s-au umplut de cioburi și de sânge | VIDEO

O explozie puternică a zguduit ieri orașul Beirut, capitala Libanului. Cel puțin 100 de persoane …