Știrea zilei

Frați – uniți de același destin | VIDEO

La 10 aprilie, în diferite ţări ale lumii este marcată o sărbătoare de familie – ziua internațională a fraţilor şi a surorilor. Este un motiv în plus de a primi și de a oferi dragoste celor apropiați. Un exemplu demn de urmat pot fi frații din familia Sculschi din satul Budăi, raionul Orhei care, trecuți prin chinuri mari, știu cel mai bine să preţuiască ceea ce le-a dat Dumnezeu.

Și-au trăit copilăria în 6, însă viața a fost dură cu ei. 3 frați au decedat, iar pentru ceilalți 3 viața a luat o altă întorsătură, tocmai atunci când s-ar părea că viața abia începe. Gheorghe, Vasile și Tatiana suferă de distrofie musculară care, din copilărie, le-a afectat sănătatea, iar apoi i-a țintuit în scaunele cu rotile sau la pat. Această maladie le-a curmat speranţa de a-şi crea familii și de a avea copii.

”La 12 ani a început boala să progreseze, am mers până la 30 de ani pe picioare și la 30 m-am pus în cărucior și de 13 ani stau în cărucior. ”a spus GHEORGHE SCULSCHI, invalid.

”22 de ani am de când stau la pat. Mi-e greu pe suflet că nu pot să ies afară, mi-e foarte greu,dar m-am obișnuit.” a spus TATIANA SCULSCHI, invalid.

”Am vrut să merg la sanatoriu dar dacă nu a fost niciun rezultat la frații mai mari, nu m-am dus nici eu. ” a spus VASILE SCULSCHI, invalid.

S-au făcut gospodari la casele lor. Toți 3 locuiesc într-o casă construită de oamenii credincioși cu inimă mare, cărora le sunt recunoscători. Acum picioarele celor 2 frați sunt 2 scaune mici cu ajutoru cărora se deplasează, deoarece nu pot mereu să se ridice în scaunul cu rotile. Fiecare din ei primește lunar o pensie, care trece puțin peste o mie de lei, astfel, pentru a se întreține, fiecare are câte o ocupație care aduce și un venit în bugetul familiei.

”Acum cu vacele nu vindem lapte, dar creștem viței și vindem viței, ca să putem și noi să ne descurcăm cumva, că pensia nu prea” a spus VASILE SCULSCHI, invalid.

”Fac prin casă mâncarea, spăl vesela, dacă mai trebuie mai trag și cu mătura, cu scaunul merg încetișor. Iarna mai fac mături de măturat, mai cos încălțămintea, pentru cal coasem hamuri.” a spus GHEORGHE SCULSCHI, invalid.

”Eu împletesc, croșetez. Prin sat, când femeile mă sună ca să le împletesc vreo bluză,” a spus TATIANA SCULSCHI, invalid.

În aceeași curte, într-o casă mai veche stau tata cu mama lor vitregă, care nu prea îi ajută, au treburile lor. Tot ajutorul vine din partea vecinei Nicoleta, a oamenilor buni la suflet, dar și a unui bărbat pe care de acum de vreo 2 ani l-au adăpostit la ei.

”Odată în lună vin surorile de credință, vin și fac curățenie generală în casă pe afară.  Nicoleta, o fetiță de 16 ani vine și dimineața îmi dă oala, îmi dă să mănânc, îmi dă pastile.” a spus TATIANA SCULSCHI, invalid.

”Este băiatul care e pe deal cu animalele, el ne ajută să ținem calul, niște vițeluș, vaca. ” a mai spus GHEORGHE SCULSCHI, invalid.

Cei trei fraţi sunt mai uniţi ca niciodată. Împart aceeaşi pâine, aceleaşi gânduri, aceleaşi greutăți. Cuvântul sănătate pentru această familie este unul de valoare, astfel ei mereu sunt cu biblia în mână și credința în suflet.

”Suntem bucuroși că Dumnezeu așa în starea asta ne-a găsit, ne ajută și ne poartă de grijă.”

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Elveția donează Republicii Moldova măști medicinale, mănuși și soluții dezinfectante | VIDEO

Elveția ne întinde o mână de ajutor în lupta cu coronavirus. Statul elvețian donează Republicii …