Știrea zilei

Fracțiunea PPDA vrea moratoriu pe legea privind furtul miliardului | VIDEO

Fracțiunea Platformei Demnitate și Adevăr vrea instituirea unui moratoriu asupra ”Legii Miliardului”. În cadrul unui briefing cu presa, Alexandru Slusari a menționat că inițiativa legislativă este dezideratul Platformei DA încă din anul 2015.

Potrivit lui, moratoriul ar putea permite investigarea fraudei și acțiunile concrete de recuperare a mijloacelor extrase, dar și tragerea la răspundere a persoanelor implicate și a beneficiarilor fraudei bancare. Întrebați dacă proiectul este semnat și de deputații PAS, Slusari a declarat că sunt două fracțiuni cu viziuni diferite, însă speră că vor fi susținuți și de colegii din Blocul ACUM.

Alexandru Slusari declară că inițiativa legislativă privind moratoriul a fost consultată cu mai mulți experți din domeniu și speră că va fi susținută de toate fracțiunile parlamentare. În rezultat, Legea va permite ca cetățenii să nu mai achite pentru furtul miliardului, iar instituțiile statului să continue investigarea jafului bancar.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat PPDA, Blocul ACUM: „Se propune aplicarea imediată a moratoriului asupra implementării Legii miliardului, până la epuizarea tuturor mijloacelor de investigare și recuperare a mijloacelor fraudate. Această opțiune ar fi corectă și necesară pentru evaluarea exactă a fraudei și a consecințelor acesteia în forma pecuniară.”

Potrivit documentului înaintat de fracțiunea PPDA, instituirea moratoriului ar avea efecte scontate imediate. Printre acestea, efortul conjugat de investigare a furtului bancar, dar și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate. Potrivit experților, pentru a acoperi gaura din sistemul bancar, în 25 de ani, moldovenii trebuie să achite 25 de miliarde de lei, ceea ce ar însemna câte 10.000 de lei de persoană.

Amintim că PSRM a propus inițierea, în 2016, a unui referendum pentru anularea legii prin care populaţia este impusă să achite miliardul furat.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

LIVE | Declarații de presă ale deputatului PP „ȘOR”, Denis Ulanov, cu tema „Incompetență sau rea intenție? Procedura de angajare a răspunderii, în contradicție flagrantă cu hotărârea Curții Constituționale”